Óriási fordulat a kriptopiacon: ennek rengeteg magyar örülhet most, aki itt tartja a pénzét

Portfolio2024. január 11. 07:58

Zöld utat kapott a bitcoin Amerikában - írja a Portfolio a Reuters tudósítása alapján. Az amerikai értékpapír-felügyelet szerdán jóváhagyta az első olyan amerikai tőzsdén jegyzett tőzsdén kereskedett alapokat (ETF), amelyek a bitcoint követik - mondta Gary Gensler, a felügyelet elnöke a lap beszámolója szerint. A döntés vízválasztó a világ legnagyobb forgalmú kriptovalutája és a szélesebb kriptoipar számára - írják.

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet 11 kérelmet hagyott jóvá, többek között a BlackRock, az Ark Investments/21Shares, a Fidelity, az Invesco és a VanEck kérelmét - olvasható a honlapján közzétett közleményben. Egyes termékekkel várhatóan már csütörtökön megkezdődik a kereskedés, és ezzel elindul a piaci részesedésért folyó éles verseny. A termékek - amelyek egy évtizede készülnek - megváltoztatják a bitcoin helyzetét, mivel intézményi és kisbefektetőknek kínálnak lehetőséget a világ legnagyobb kriptovalutájának való kitettségre anélkül, hogy közvetlenül birtokolnák azt. A Standard Chartered elemzői a héten azt mondták, hogy az ETF-ek csak idén 50-100 milliárd dollárt vonzhatnak, ami a bitcoin árfolyamát akár 100 000 dollárra is emelheti - írja a lap. Más elemzők szerint a beáramlás közelebb lesz az 55 milliárd dollárhoz öt év alatt.

A bitcoin ETF-ek előkészíthetik az utat más innovatív kriptotermékek számára is. Több kibocsátó például már beadta a spot ether ETF-eket, amelyek a második legnagyobb kriptopénz árfolyamát követik - írták. A bitcoin az elmúlt hónapokban több mint 70%-ot emelkedett az ETF-fel kapcsolatos hírek hátán, és a hét elején 2022 márciusa óta nem látott szintre emelkedett az árfolyama. Az ETF-fel kapcsolatos hírek megjelenése óta ugyanakkor nem ugrott az árfolyam, 46 ezer dollár körüli szinten mozog a bitcoin.

Címkék:
befektetés, megtakarítás, tőzsde, bitcoin, kriptopénz, kriptovaluta, etf, kripto,