Kétségbeejtő számok érkeztek a magyarok bankszámláiról: így csapolják meg őket pillanatok alatt

Portfolio2023. december 15. 21:04

Drámai számok érkeztek a visszaélési trendekről: az idei harmadik negyedévben már több mint 11 milliárd forintot loptak el a csalók Magyarországon az ügyfelek számláiról - írja a Portfolio.

Igaza teljes elektronikus pénzforgalomhoz képest még mindig alacsony a csalások mértéke és száma, a probléma egyre nagyobbra nő. A nem kártyás elektronikus pénzforgalomban (átutalás, beszedés) a visszaélések száma és értéke is jelentősen megugrott úgy, hogy már tavaly sem volt alacsony:

A harmadik negyedévben több, mint 9 milliárd forintnyi sikeres visszaélést regisztráltak. Ez több mint háromszorosa az egy évvel korábbinak. Az MNB az adatokkal együtt kiadott közleményében megjegyzi, hogy a visszaélések között továbbra is az adathalászattal, illetve személyes vagy azonosító adatok lopásával elkövetett visszaélések a legjellemzőbbek. Ezek mellett még nagyobb hányadot képviselnek a pszichológiai manipulációt alkalmazó visszaélések, illetve az ügyfelek mobiltárcájához, netbankjához, kereskedőhöz regisztrált kártyájához történő közvetlen hozzáféréssel elkövetett esetek. Ezen esetek megelőzésében fontos szerepet kell, hogy játszanak a pénzforgalmi szolgáltatók visszaélés szűrő rendszerei is

Címkék:
bankszámla, csalás, megtakarítás, elektronikus, magyarok, milliárd, számok, ügyfelek,