Itt a friss előrejelzés: ekkor zuhanhatnak be a lakásárak Magyarországon

Világgazdaság2023. december 6. 09:44

Fontos szempontra hívta fel a figyelmet az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Akik halasztják a lakásvásárlást a magas kamatok miatt, nem biztos, hogy jól járnak. Jelasity Radován a magyar gazdaságról elmondta a VG-nak, hogy már lászik a fény az alagút végén, és az nem a mozdony.

A felszólalása fókuszában az a kérdés állt, hogy túl van-e a magyar gazdaság a válság nehezén, erre pedig egyértelmű választ adott: igen. Ennek bizonyítására pedig az októberi egy számjegyű inflációt és a pénteken kiderülő novemberi pénzromlás kapcsán vélt optimizmusát használta fel. Valamint hozzátette, hogy a harmadik negyedévben ráadásul megérkezett a várva várt gazdasági növekedés is. Összefoglalóan úgy értékelte a magyar gazdaság helyzetét, hogy 

lehet látni a fényt az alagút végén, és ez nem a mozdony.

A kamatkörnyezet jövőjére is kitért. Várakozásai szerint 2024 februárjában lehet egy számjegyű az irányadó kamat, addig a mostani 11,5-ről fokozatosan csökkenti majd a Magyar Nemzeti Bank a szintet. A lakásvásárlások kapcsán elmondta, hogy nem érdemes kivárni az ingatlanvásárlással. 

Arra figyelmeztetett, hogy amikor majd lecsökken az alapkamat 5-6 százalékos szintre, az ingatlanok ára abban a pillanatban fel fog menni. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezért aki eddig halasztott, minél előbb nekikezd a vásárlásnak, annál jobb. A végén még a német és a magyar gazdaság összehasonlítására is szert tett a az Erste Bank elbök-vezérigazgatója. 

Címkék:
mnb, alapkamat, bank, forint, megtakarítás, erste, gazdaság, ingatlanpiac, erste bank, ingatlan vásárlás, bankmonitor,