Kellemetlen meglepetés érheti az állampapír-tulajdonosokat? Gyanús kérdést tett fel az Államkincstár

Pénzcentrum2023. november 28. 08:31

A Magyar Államkincstár elkezdte felmérni, hogy az állampapír-tulajdonosok tisztában vannak-e azzal, hogy bármikor megváltoztathatják a visszaváltási feltételeket – hívta fel a figyelmet a Telex. Így akár az is előfordulhat, hogy a befektetők jelentősebb összeget buknak.

Egy sor más téma mellett az állampapírok idő előtti visszaváltási feltételeinek ismeretéről is érdeklődik a Magyar Államkincstár (MÁK) az állampapír-tulajdonosoknál egy hétfő délutáni kérdőívben – írja a Telex. A felmérést több olvasónk és kollégánk is megkapta a Webkincstár-fiókjába, azt valószínűleg minden felhasználónak kiküldték. A visszaváltási feltételekről szóló kérdés és a válaszok egy része így néz ki:

Kérdés: Saját bevallása szerint ismeri az állampapírok visszaváltásával (lejárat előtti eladhatóságával) kapcsolatos szabályokat?
Válasz1: Igen, tisztában vagyok az egyes állampapírok napi szinten meghatározott visszavételi árfolyamával és azzal is, hogy ez akár meg is változhat, ez azonban nem befolyásolja a befektetési döntésemet.
Válasz2: Igen, és a visszaváltási árfolyam befolyásolja a befektetési döntésemet.

A témának azért van jelentősége, mert a mostanáig árult prémium állampapírok a következő egy-másfél évben nagyon jól kamatoznak, utána viszont sokkal rosszabbul. Ennek megfelelően sokan 2025 első felében, vagyis a jó kamatozású időszak után megpróbálják majd visszaváltani a papírokat, amit a jelenlegi feltételek mellett egy 1 százalékos díj ellenében lehet megtenni. Azonban a kibocsátó ÁKK bármikor dönthet úgy, hogy ezt a díjat megemeli, bármekkora értékre.

Az állampapírok évente fizetnek kamatot, de a teljes tőkerész visszaváltási díj nélkül csak a futamidő végén vehető fel.

Címkék:
megtakarítás, állampapír, pénzügyek, infláció, vagyon, magyar államkincstár, befektetések, kamatok,