Rossz hír a megtakarítóknak: hatalmas kamatvágás következik a Bónusz Magyar Állampapírnál

Pénzcentrum2023. október 18. 23:02

Hatalmas kamatvágás következik a Bónusz Magyar Állampapírnál (BMÁP) – a kötvény következő kamata több mint 3 százalékponttal lesz alacsonyabb, mint a mostani kamatperiódusban – írja a bankmonitor.hu. Az esést az okolja, hogy az állam az utóbbi hetekben egyre kisebb hozamok mellett tudta értékesíteni a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyeket (DKJ).  

A BMÁP változó kamatozású kötvény, az új kamatot háromhavonta állapítják. A kamatot két összetevő, a kamatbázis és a kamatprémium összege alkotja. A kamatbázis meghatározásakor a kamatmegállapítást megelőző négy diszkont kincstárjegy-aukción kialakult (és az elfogadott mennyiségekkel súlyozott) átlaghozamot veszik figyelembe. Erre a bázisra épül rá a kamatprémium, melynek mértéke 1 százalékpont.

A kamatbázis meghatározásakor a kamat megállapítását megelőző négy DKJ-aukción kialakult – majd az elfogadott mennyiségekkel súlyozott – átlaghozamot veszik figyelembe. Erre a bázisra jön rá az 1 százalékpontos kamatprémium. A legutóbbi négy DKJ-aukció adatai alapján várhatóan 8,76 százalék lesz a BMÁP kamata az október 21. és január 20. közötti időszakban.

Címkék:
bónusz, államkötvény, állampapír, kincstárjegy, diszkont kincstárjegy, prémium államkötvény, prémium állampapír,