Milliárdokat loptak el a csalók a magyarok bankszámláiról: óvatosan, téged is simán kifosztanak

Pénzcentrum2023. október 9. 18:29

Ismét nagyot emelkedett az elektronikus pénzforgalomban elkövetett sikeres visszaélések értéke: a csalók hazai kibocsátású kártyákkal egyetlen negyedév alatt közel 2 milliárd forintot, átutalásokkal pedig 5 milliárd forintot loptak el az ügyfelektől.

Az elmúlt negyedévben csaknem 5 milliárd forintnyi sikeres csalást hajtottak végre a nem kártyás pénzforgalomban, ha pedig az elmúlt egy évet nézzük, közel 14 milliárd forintnak veszett nyoma. 

Az idei második negyedévben az egy évvel korábbi azonos időszakban látottnál közel 3-szor nagyobb összeget lovasítottak meg, pedig a bázis időszak értéke sem volt már alacsony. Ez elmúlt 12 hónap egészében szintén háromszoros a szorzó ez egy évvel korábbi 12 hónaphoz képest – írja a Portolio az MNB második negyedéves statisztikái alapján. 

Az ügyfelek szempontjából rossz hír, hogy az említett 5 milliárd forintos kár nagy részét nem a bankok, hanem az ügyfelek állják. A negyedévben lekönyvelt 4,6 milliárd forintból mindössze 82 millió forintos veszteséget viseltek a bankok.

Az elkövetési módszerek gyakori változásának megfelelő nyomon követhetősége érdekében a Magyar Nemzeti Bank 2023-tól módosította a visszaélésekkel kapcsolatos módszertanát, így az adatok előző évhez hasonlítása nem mindenhol lehetséges. Így történt ez a kártyás visszaélések esetében, ahol jelenleg csak két negyedévnyi adatot láthatunk. Ebből kiderül, hogy összességében közel 2 milliárd forintnyi kártyás visszaélés történt az elmúlt negyedévben a hazai kibocsátású kártyákkal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A negyedévben a fizetési kártyás visszaélésekhez kapcsolódó kibocsátói oldali veszteség 285 millió forinttal nőtt az előző év azonos időszakához képest, melynek egyre nagyobb része hárul a kártyabirtokosokra – emelte ki az MNB az adatokkal együtt kiadott közleményben.

Címkék:
mnb, bank, pénzügyek, visszaélés, csalók, kártyás fizetés, milliárd,