Szárnyalnak ezek a magyar papírok a tőzsdén: mégis, mi ütött a befektetőkbe?

Pénzcentrum2023. október 2. 16:19

Az előző hónap kimagasló záróértéke után szeptemberben is tartotta formáját a BUX index: a BÉT elsődleges részvénymutatója 55 ezer pont felett, 55 838,5 ponton fejezte be a hónapot, amely további 0,1 százalékos növekedést jelent augusztushoz képest. Az azonnali piac forgalma ezúttal 263,7 milliárd forintot tett ki, amely 12,6 milliárd forint értékű napi átlagnak felel meg - közölte a BÉT Kommunikáció. A legnépszerűbb részvények sorrendjében nem történt változás, az OTP Bank, a Richter Gedeon és a MOL vezették a mezőnyt, 169,8, 31,3 és 31,2 milliárd értékű forgalommal, míg a brókercégek mezőnyében a WOOD & Company, az ERSTE, és a Concorde jártak az élen.

A nemzetközi részvénypiacokon továbbra is borús hangulat uralkodik: az Egyesült Államokban a központi banki rendszer által előrevetített üzenetek adnak okot aggodalomra, amelyek alapján a magas kamatok továbbra is jelen lesznek, ez pedig kiemelt nyomást gyakorol a tőzsdékre. A befektetői aggályok, ha mérsékeltebben is, de az ázsiai és európai vezető tőzsdéken is megjelentek a hónap során.

A globális összképpel szemben a hazai tőkepiac meg tudta tartani a stabilitását szeptemberben is, a BUX index, enyhe, 0,1 százalékos növekedéssel, újabb rekordot döntött: 55 838,5 ponton zárt, legmagasabb értékét, 58 020 pontot pedig szeptember 15-én érte el, amely minden idők legmagasabb napi záróértékének bizonyult.

A legnagyobb, 169,8 milliárd forint értékben szeptemberben továbbra is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés, őt követte a Richter Gedeon és a MOL: előbbi 31,3 milliárd, utóbbi 31,2 milliárd forintos forgalommal zárta a szeptembert. A mid-capek közül az OPUS emelkedett ki, 40 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel, a középvállalati piacon, a BÉT Xtenden pedig a NAVIGATOR tudhat maga mögött erős hónapot, 50 százalékos emelkedéssel.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében ebben a hónapban 263,7 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 12,6 milliárd forintot jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A befektetési szolgáltatók versenyét szeptemberben a WOOD & Company zárta az élen, 145,2 milliárd forinttal, a 2-3. helyet pedig az ERSTE és a Concorde érte el, 126,7 és 121,7 milliárd forinttal.

Szeptemberben az árupiacon 126 millió forint értékben zajlott a kereskedés, amelyet teljes egészében a fenntartható takarmánykukorica tett ki.

Címkék:
befektetés, árfolyam, bank, forint, megtakarítás, otp, erste, mol, részvény, concorde, richter, részvénypiac, bét, forintárfolyam,