Itt a sztárbefektetők titkos, 72-es szabálya: így duplázhatod meg a spórolt pénzed, teljesen legális

Pénzcentrum2023. szeptember 22. 16:01

Első pillantásra egy évi 7 százalékos hozam talán nem tűnik olyan lenyűgözőnek, de mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk, hogy ekkora hozammal nagyjából 10 év alatt megduplázhatod a pénzed?

Az alábbi ábra az úgynevezett 72-es szabályt ábrázolja és a pontosabb logaritmikus formula segítségével mutatja meg, hogy mennyi idő alatt gyarapíthatod a pénzedet különböző éves hozamok mellett.

Loading...

Miért kifizetődő ismerni a matekot?

A klasszikus 72-es szabály segítségével könnyedén megbecsülhetjük, hogy mennyi idő kell pénzünk megduplázásához – írja a visualcapitalist.com. Évi 7 százalékos hozam mellett egy 10 ezer dolláros (kb. 3,6 millió forintos) befektetés egy évtized alatt 20 ezer dollárra (7,2 millió forintra) nőne, véve a 72-t és elosztva a hozamrátával, azaz 7-el.

A 72-es szabály tehát arra szolgál, hogy megbecsülhessük, mennyi idő alatt fog megduplázódni a pénzünk. Még pontosabb becslést kaphatunk egy úgynevezett logaritmikus egyenlet segítségével. Ennek lényege, hogy a 2 természetes logaritmusát elosztjuk az 1 természetes logaritmusával, majd ezt hozzáadjuk a hozamráta értékéhez. Az alábbi táblázatban láthatjuk, hogyan vezet mindez a 72-es szabálytól némileg eltérő értékekhez.

Loading...

Képzeljük el, hogy egy befektető S&P 500-ba teszi a pénzét, melynek historikus átlaghozama 11,5 százalék volt 1928 és 2022 között. Ilyen átlaghozamot feltételezve 6,4 évre lenne szükség pénzének megduplázásához. Ugyanakkor, ha a pénzt egy átlagos megtakarítási számlára rakná, melynek 0,6 százalék a kamata, az további 120 évet igényelne ugyanekkora növekmény eléréséhez.

Utóbbi esetben a megtakarítási számlán tartott pénzünk reálértéke még csökkenne is, hiszen az elmúlt évszázadban az infláció éves mértéke átlagosan 3,3 százalék volt.

Történelmi eszközhozamok

Íme, a különböző eszközök értéke ennyi idő alatt duplázódott meg 1928 és 2022 között a historikus hozamok alapján:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

Látható, hogy a gyakran a legbiztonságosabb eszközök közé sorolt 3 havi kincstárjegy (3-Month T Bill) értéke körülbelül 21 évente duplázódott meg. A befektetők gyakorta tekintenek erre úgy, mint ahova elhelyezhetik a készpénzüket, mivel alacsony kockázatú és nagymértékben likvid eszközről van szó.

Érdekes módon az ingatlaneszközök hozama 4,4 százalék volt, így ezek nagyjából 16 évente duplázták az értéküket. Az 1928-ban ilyen eszközökbe fektetett 100 dollár (mai árfolyamon kb. 36 ezer forint) mostanra 5 121,5 dollárt (több mint 1,8 millió forintot) érne. Ezzel szemben viszont a S&P 500-ba fektetett 100 dollár értéke – beleértve az újra befektetett osztalékokat is – mostanra több mint 624 ezer dollárt (226,5 millió forintot) érne.

Az NYU Stern adataiból látható, hogy az S&P 500 1949 óta körülbelül tízszer duplázta meg az értékét – recessziókon és bikapiacokon keresztül -, mely jól mutatja a hosszú távú befektetés erejét.

 

Címkék:
befektetés, megtakarítás, infláció, hozam, reálhozam, megtakarítási számla, s&p 500,