Óriási lenyúlásokra figyelmeztet az OTP Bank: most már ők sincsenek biztonságban

Pénzcentrum2023. szeptember 13. 09:49

Cégek munkatársainál próbálkoznak telefonos csalók az OTP nevében – figyelmeztet a bank.

Az utóbbi napokban céges telefonszámokat hívnak fel csalók, magukat az OTP Bank ügyintézőinek kiadva. A telefonon próbálkozó csalók azt használják ki, hogy a munkahelyi telefonszámok sok esetben egyesével követik egymást, így egy-egy munkahelyen több alkalmazott is tapasztalhat ilyen adathalász telefonhívást, akár egy napon belül több alkalommal is – írja a bank, akik kiemelik: a hívásokat nem az OTP Bank indítja, és a hívásban bejelentkező „ügyintézőnek” sincs köze az OTP Bankhoz.

Érdemes tudni, általánosan elmondható, hogy a telefonon történő csalások esetén az elkövetők egy bank vagy szervezet dolgozójának adják ki magukat, és egy hamis történetet kitalálva (például azt, hogy gyanús tranzakciót észleltek az áldozat bankszámláján) próbálnak bankkártyaadatokat vagy internetbanki belépési adatokat kicsalni, esetleg távoli elérést lehetővé tevő alkalmazást letöltetni az ügyfél telefonjára (pl. Anydesk, Teamviewer), azzal az indokkal, hogy ez egy biztonsági program.

Azt is írják, keltsen mindenkiben gyanút minden olyan megkeresés (telefonhívás, SMS-üzenet, közösségi oldalon keresztül érkezett üzenet vagy e-mail), amelyben gyanús tranzakcióra hivatkozva arra kérik, hogy adja meg bankkártya adatait vagy utaljon pénzt a számlájáról, vagy telepítsen ismeretlen alkalmazásokat a számítógépére vagy a telefonjára. Kiemelik azt is, az OTP Bank soha nem kéri ezeket az adatokat, illetve ilyen műveletek elvégzését, ezért ilyeneknek a csalók kérésére se tegyen eleget! Ha gyanú, vagy kétség merül fel Önben, hívja fel a bankot és ellenőrizze a megkeresés valódiságát!

Címkék:
csalás, megtakarítás, adathalász, adathalászat, megtakarítások, csalások, internetes csalások,