Túlélési tippek a legvégső esetre: így kerüld el a végrehajtást, vagy hogy kikapcsolják a közműveket

Pénzcentrum2023. június 24. 16:04

Bárki kerülhet nehéz helyzetbe egy váratlan kiadás, vagy egy egészségügyi krízis miatt: kevesen gondolnak arra, hogy ha nem tudják minden számlájukat, törlesztőjüket rendezni az adott hónapban, akkor hogyan is kell priorizálni a költségeket. A szakértők szerint az első és legfontosabb dolog, hogy tájékoztassuk a bankot és a közműszolgáltatókat, hogy bajba kerültünk, és próbáljunk egyezségre jutni az átmeneti, nehéz időszakban.

A munkahely elvesztése, egy egészségügyi krízis vagy akár egy elkerülhetetlen, váratlan kiadás gyorsan kizökkenthet minket a pénzügyi pályáról, főleg, ha eddig csekkről csekkre éltünk. Ilyenkor a legutolsó dolog, amire az embernek még szüksége van az az, hogy kikapcsolják a szolgáltatásokat, vagy tetemes kötbért varrjanak a nyakába. A CNN szakértőkkel szedett össze néhány tippet vész esetére, amelyekkel úgy lehet kezelni a helyzetet, hogy minimálizáljuk a negatív következményeket.

Az első és legfontosabb dolog, amit tenned kell, hogy tudatod a hitelezőiddel, bajban vagy. Kommunikálj mindenkivel, akinek tartozol, tudasd velük, mi történt a pénzügyeiddel kapcsolatban, és hogy szerinted ez mennyi ideig lesz hatással a költségvetésre. Ha őszintén beszélsz róla, és hajlandó vagy egyezkedni, az olyan kedvező megoldásokat szülhet, amelyekről egyébként nem is tudtál addig

- mondta Bruce McClary, a National Foundation for Credit Counseling szóvivője, egykori hitelesített hiteltanácsadó. Például felajánlhatják, hogy egy-két hónapig büntetlenül kihagyhatunk egy-egy kifizetést, vagy részösszegekben is fizethetjük a törlesztést, amíg pénzügyi helyzetünk nem javul.

Jellemző, hogy a bankok is inkább megtartják a nehéz helyzetbe került ügyfelet, minthogy végig kelljen menni a behajtási folyamaton. A felek kölcsönös érdeke, hogy adott esetben ne dőljön be az ügyfél hitele, ezért az esetek többségében lehet átmeneti kompromisszumokat kötni - tette hozzá McClary.

Linda Robertson okleveles pénzügyi tervező, a Financial Finesse pénzügyi coaching igazgatója szerint ha már nagyjából tudjuk, milyen számlákat kell befizetni, de nem vagyunk képesek az összeset rendezni, érdemes rangsorba szedni a kifizetendő számlákat, és először a legszükségesebbeket letudni:

Először az alapvető szükségletekről gondoskodj. A lakhatás, a víz-, gáz, áramellátás alapvető fontosságú. Ha lakáshitelünk van, mindenképpen szóljunk a banknak, hogy gond van, próbáljunk megoldást találni. Ha bérlakásról van szó, akkor is érdemes a tulajdonossal egyeztetni, hajlandó-e haladékot adni. Ezután gondoskodj azokról a számlákról, amelyek segítenek megtartani a munkahelyed - persze, ez csak akkor gaz, ha nem annak elvesztése miatt kerültél nehéz helyzetbe. Ha autó nélkül nem tudsz eljutni a dolgozni, vagy internet- és telefonszolgáltatás kell hozzá, mindenképpen ezeket helyezd előtérbe. Ugyanez vonatkozik a gyermekgondozási kiadásokra is

- sorolta a szakember. Hozzátette, még a baj beállta előtt el kell gondolkodni azon, hogy milyen egyéb kiadásaink vannak, amelyekre valójában nincs szükség.

McClary például azt javasolja, hogy ha több streaming-szolgáltatásra is előfizetsz, csökkentsd azokat, amelyeket nem nézel olyan gyakran. Vagy gondold át, tényleg szükséged van-e új telefonra, amikor a régi még mindig tökéletesen működik.

Ennyi idő után kapcsolják ki a közműveket Magyarországon

Korábban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a felhasználó nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, úgy a földgáz-, villamosenergia- vagy víziközmű szolgáltató a szolgáltatás felfüggesztését vagy korlátozását kezdeményezheti. 

A lakossági felhasználók esetében akkor kezdeményeznek kikapcsolást, ha a fogyasztó 60 napot meghaladó fizetési késedelemben van. A kikapcsolás további feltétele az, hogy nem vezetett eredményre a fogyasztó által kezdeményezett egyeztetés a fizetési haladékról vagy a részletfizetési lehetőségről.

Fontos, hogy a szolgáltatónak a lakossági felhasználót két alkalommal kell értesítenie a tartozásról és a kikapcsolási kilátásba helyezéséről. A második értesítést a szolgáltató az átvétel igazolására is alkalmas módon küldi meg a fogyasztónak. A MEKH is kiemeli, hogy a fogyasztó kérése alapján a szolgáltatók mérlegelhetik a fizetési haladék, illetve a részletfizetés engedélyezését.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felhasználónak tehát lehetősége van a kikapcsolás elkerülésére, ha problémáját időben jelzi a szolgáltatónál, és a szolgáltatóval közösen keres megoldást a fizetési nehézség áthidalására - tették hozzá.

Amennyiben a kikapcsolásra sor került, a fogyasztó kérheti a szolgáltatás visszakapcsolását, a korlátozás megszűntetését, amennyiben tartozását, immáron a visszakapcsolással együtt járó költségek megfizetésével együtt, teljes összegben megfizette a szolgáltatónak.

Több tízezer magyar a tönk szélén

A magyar családok tartozásairól még tavaly év végén beszélgettünk Felfalusi Péterrel, az Intrum vezérigazgatójával, aki többek között arról beszélt, a Covid-járvány alatt romlott a lakosság hitelképessége, de a hitelmoratórium és a kamatstop miatt ez a nem teljesítő hitelek számán nem hagyott nagyon mély nyomot.

Ebből a szempontból tehát a legsúlyosabb időszak még nem jött el, igazán a következő 1-2 év lesz nehéz, amikor a hitelmoratóriumból kihulló adósok nem tudnak tovább törleszteni, illetve az infláció és a rezsiköltségek növekedése tovább csökkenti a háztartások rendelkezésre álló jövedelmét

- magyarázta. Hozzátette, annyi jó hír van, hogy a CSOK-on és Babavárón túl az igazán kockázatos hiteleket kivezették a magyar piacról a szigorúbb jegybanki szabályozások miatt, emellett a lakosság is jóval óvatosabb a hitelfelvétellel, és egyre inkább a fogyasztóbarát banki hiteleket választották.

Abban biztosak vagyunk, hogy jelentősen nő majd a nem teljesítő hitelek száma, hogy mennyivel, az nagyrészt a kormányzati intézkedésektől és a nemzetközi fejleményektől – energiaárak, a háború esetleges vége – függ

- tette hozzá.

Címlapkép: Faludi Imre, MTI/MTVA

Címkék:
fizetés, tartozás, közművek, megtakarítás, pénzügyek, mekh, hiteltartozás, rezsitartozás, kiadások, kikapcsolás, hiteltörlesztés, közműtartozás, közműszolgáltató,