Ilyen még nem volt: vadiúj bankkártyás csalás terjed, rengetegen bedőlnek a módszernek

Pénzcentrum2023. június 24. 17:04

Már a rendőrség nevével is visszaélnek a csalók: bankkártya és bankszáma adatokat akarnak megszerezni a vadiúj módszerrel – figyelmeztet hivatalos Facebook-oldalán a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Nemrég közölte egyébként az MNB a negyedéves pénzforgalmi adatokat, amelyből az is kiderült, hogy a hazai pénzforgalomban egyre nagyobb problémát jelentenek a sikeres csalások.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat arra figyelmeztet, hogy a bankszámláik, illetve bankkártya adataik megszerzésére specializálódott csalók újabb módszerrel próbálkoznak. Odáig merészkedtek, hogy magukat a rendőrség munkatársainak kiadva tévesztik meg a gyanútlan áldozatokat - írják a faebook-posztban.

Mint fogalmaznak, "néhány napja tett bejelentést egy állampolgár, mert ismeretlenek több millió forintot emeltek le a bankszámlájáról. Az egyik elkövető rendőrként bemutatkozva a sértettet arról tájékoztatta, hogy feltörték a számláját. Az ijedt áldozat a csaló kérdésére elmondta, hogy melyik banknál vezeti azt, utána a banda másik tagja már ennek a banknak a nevében hívta fel az „ügyfelet”. A bűnözők rávették, hogy telepítse telefonjára az Anydesk nevű programot, amihez még segítséget is nyújtottak és elkérték az SMS-ben kapott kódokat. Ezzel már könnyen hozzáférhettek a bankszámlához, amiről átutalásokat indítottak és megpróbálták a számlán lévő teljes összeget leemelni." Íme a teljes poszt:

Loading...

A banki csalók új módszere mindenkit fokozott óvatosságra int, ezért a Nemzeti Védelmi Szolgálat 2 pontban foglalta össze, hogyan kerülhetjük el, hogy hasonló csalás áldozataivá váljunk:

  • Legyen gyanús Ön számára, ha a rendőrség nevében telefonon felhívják és a bankszámlájának feltörésére hivatkozva banki adatairól kérnek információkat!
  • Fontos tudni azt is, hogy a bankok soha nem fogják Öntől kérni a saját hivatalos alkalmazásuk mellé egy külön alkalmazás letöltését a telefonjára!

Egyre több a bank csalás Magyarországon

Nemrég közölte az MNB a negyedéves pénzforgalmi adatokat, amelyből az is kiderült, hogy a hazai pénzforgalomban egyre nagyobb problémát jelentenek a sikeres csalások. A Portfolio elemzése szerint 2023 első negyedévében már 4 milliárd forint feletti összeget lovasítottak meg az ügyfelektől, amely összeg nagy részét, önhibájukból kifolyólag éppen maguk az ügyfelek állták. Az elemzés kártyás csalásokra és átutalásos csalásokra is hoz adatokat:

  • Kártyás csalások esetében az MNB tájékoztatójában kiemelte, hogy a hazai kártyakibocsátói információk alapján az adathalász módszerek – ideértve a fizetési adatok ügyfelek megtévesztésével történő megszerzését is – dominálnak, amely során az elkövető az érzékeny fizetési adatokat megszerezve, azokat felhasználva hajtja végre a csalást. A 2023 első negyedévben leírt kár 956 millió forint volt a kibocsátó oldali kártyás visszaéléseknél, 243 millió forinttal több, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a kártyabirtokosra terhelt veszteség mind nominálisan, mind arányait tekintve jelentős növekedést mutat: az idei első negyedévben közel fél milliárd forintnyi kárt terhelt a kártyabirtokosokra
  • Átutalásos csalások esetében jelenleg nagyobb gondot jelent, hogy a nem bankkártyás pénzforgalomban (lényegében véve az átutalásoknál) rengeteg az adathalász és a pszichológiai megtévesztésen alapuló csalás. 2023 első negyedévében – a 2010 óta elérhető statisztika szerint – újabb rekordmagasságú összeget loptak el az ügyfelektől: több, mint 3,1 milliárd forintnyi ügyfélvagyont loptak el a csalók. Ráadásul az ezen csalásokból származó kár nagy részét is az ügyfelek fizetik, a negyedévben mintegy 2800 mnilliárd forintnyi ügyfélpénzt szereztek meg a bűnözők.
Címkék:
bankszámla, csalás, csalók, adathalász, adathalászat, bankkártyás csalás, csalások,