Hatalmas változás élesedik a bankszámláknál: rengeteg magyar ügyfelet érint

Pénzcentrum2023. március 30. 09:29

Törvény lett a tervből: a kormány a Magyar Közlönyben megjelent rendeletében a jelenlegi 3000 forintról a harmadára, 1000 forintra csökkentette a bankoknál vezethető alapszámlák maximális havidíját.

Az MNB honalpján megtalalható tájékoztató szerint az Európai Parlament és az Európa Tanács 2014-ben elfogadott egy minden tagállamra nézve kötelező irányelvet (PAD - Payment Accaounts Directive) a fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak összehasonlíthatóságáról, a fizetésiszámla-váltásról és az alapszintű fizetési számla nyitásáról, illetve használatáról. Ennek értelmében 2016. október 15-től Magyarországon is köteles valamennyi pénzforgalmi szolgáltató a kínálatában szerepeltetni egy alapszámlának nevezett konstrukciók.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium még januárban tette közzé közé egy jogszabály-tervezetét a bankoknál igényelhető lakossági alapszámlákra vonatkozó új feltételekről. A változtatás az alapszámla maximum díját érintette, ami minden évben a megelőző év utolsó napján érvényes bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet havonta.

A fix havidíj összegének elvi maximuma mostantól viszont 0,5 százalék, tehát harmadával csökken az alapszámlák maximális alapdíja. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 3000 forintról 1000 forintra módosul a maximális díjtétel. A változás a rendelet megjelenését követő negyedik hónaptól lép hatályba, azaz július elejétől élvezhetjük az alacsonyabb díjtételek által teremtett könnyebbséget.

A Pénzcentrum kalkulátorában egyébként bármikor átböngészhetőek a jelenlegi legjobb bankszámla ajánlatok és a változás élesedése után a módosult díjtétellel kínáltak is. Fontos viszont azzal is tisztában lenni, hogy az alapszámla nyitásához először meg kell szüntetnük létező fizetési szamlánkat. Szerencsére ma persze már ez sem bonyolult folyamat. A pontos menetéről az alábbi cikkünkben írtunk:

Címkék:
mnb, európa, parlament, magyar, tanács, tájékoztató,