Ez a szomorú rögvalóság: több millió magyar tengődik a létminimum alatt

Pénzcentrum2023. március 20. 20:21

A magyarok 30 százaléka élt a létminimum alatt 2020-ban – egyebek között ez olvasható ki a Policy Agenda elemzéséből az RTL Híradó riportja szerint. A kutatóintézet a hozzáférhető legfrissebb, két évvel ezelőtti adatok alapján számolta ezt ki. Az eredményeket most tették közzé. A létminimum-számítás azt mutatja meg, hogy mennyi bevételre van szüksége egy embernek a minimális életszínvonal fenntartásához. A KSH 2015 óta nem teszi közzé ezeket az adatokat.

2020-ban egy embernek legalább havi 124 ezer forintra volt szüksége a minimális életszínvonal fenntartásához a Policy Agenda elemzése alapján. Az kutatóintézet most tette közzé a létminimum-számításait, eszerint a kisvárosokban és községekben élnek a legtöbben a létminimum alatt. Az elemzést készítő szervezet kutatási igazgatója, a KSH egykori elnöke Belyó Pál, aki szerint az adatok azt mutatják, hogy romlik az életszínvonal Magyarországon.

A magyar lakosság 30 százaléka él a létminimum alatt, ez egy elég megrendítő dolog, és pár év alatt azért nem javul ez a helyzet, hanem némileg még romlik is

- magyarázta. Kiderült, Budapesten az emberek 19 százaléka, addig a községekben átlagosan 40 százalékuk élt létminimum alatt 2020-ban. Az észak-alföldi megyékben volt a legrosszabb a helyzet, ahol az emberek több mint 43 százaléka élt a létminimum alatt.

A minimális megélhetéshez szükséges összeg egy család méretétől is függ. Ahol két felnőtt és két gyerek van, ott összesen 308 ezer forintot kellett keresnie a felnőtteknek ahhoz, hogy szerény körülmények között megélhessenek. A nyugdíjas háztartásoknál nem 124 ezer, hanem csak 114 ezer forint az egy főre jutó havi létminimum. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mint Belyó Pál elmondta világban sok országban a statisztikai módszertan hasonló, mint amit Magyarországon kidolgoztak. Vettek egy, az emberi lét fenntartásához szükséges élelmiszer-kosarat, és úgy jött ki az, hogy 2020-ban Magyarországon körülbelül 30 ezer forintnyi élelmiszert kellett egy embernek elfogyasztani ahhoz, hogy életben maradjon. Ez kiegészül olyan fogyasztási cikkekkel, termékekkel, szolgáltatásokkal, amiket egy hónap alatt igénybe vesznek az emberek, energia, lakhatás, közlekedés, vagy egyéb szolgáltatás is. 2020-ban ez így együtt 124 ezer forintnyi összeg volt. 

Címkék:
fizetés, bér, szegénység, megtakarítás, magyarország, munkabér, létminimum, rtl, híradó, szegények,