Négy év után visszatér a lakás-takarékpénztár: most 7,9 százalékos lakáshitel is járhat mellé

Pénzcentrum2023. március 1. 09:29

Elindítja 2023. március 1-től az OTP Bank új szolgáltatását, a Lakástakarékot. A megtakarítási forma nagyban hasonlít ahhoz, amelyet 2018 oktoberében vezetett ki a kormány. Az egykori LTP-khez hasonlóan az új Lakástakarékban is elérhető akár 30 százalékos prémium a befizetésekre - írja a Bankmonitor. A lakástakarék kétféle módozattal érhető el: 4 év és 8 év futamidejű szerződések közül lehet választani.

Az OTP Lakástakarék nemcsak magánszemélyek, hanem társasházak/lakásszövetkezetek számára is elérhető, akárcsak a régi LTP, viszont nem magánszemélyeknek az értékesítés később indul. Magánszemélyként a szerződéskötés feltétele a magyarországi lakóhely vagy tartózkodási hely. A Lakástakarék elődjéhez hasonlóan lakáscélú megtakarítás, amely megfontolandó választás lehet mindazoknak, akik szeretnének saját ingatlant vásárolni, felújítást végezni, vagy akár gyermekük életkezdésére kívánnak megtakarítást képezni.

A két elérhető konstrukció sokban hasonlít, de vannak különbségek is. A szakértők az alábbi táblázatban foglalták össze a paramétereket. Ebből látható, hogy a 10 vagy 30 százalékos prémium kihasználásával a megtakarítók a teljes időszak alatt akár 240 ezer forint, illetve 1,44 millió forint nyereséget tehetnek zsebre. Ugyanakkor a prémium mindig csak az új befizetésekre jár, a már felhalmozott tőke mindössze 0,1 százalékos betéti kamatot fizet a megtakarítási időszak végéig:

A 4 évre számított EBKM (egységesített betéti kamatláb mutató) végül a 2,89-3,44 százalékos sávon belül alakul. Hasonlóképpen a 8 éves konstrukció EBKM-értéke 5,37 és 5,64 százalék között lehet, a vállalt betétfizetés függvényében. A prémiumot úgy lehet maximálisan kihasználni, ha a vállalt havi összegek rendszeresen és folyamatosan érkeznek a megtakarítási számlára. Ha valaki elmulaszt egy havi befizetést, részben elveszítheti az adott időszakra járó prémiumot. Ezt a problémát segíthet kiküszöbölni, ha állandó átutalást vagy csoportos beszedési megbízást alkalmazunk a megtakarításhoz.

A Lakástakarékkal tehát a fegyelmezett megtakarítók 2,89-5,64 százalékos fix kamatot tudnak elérni, és a lejáratot követően limitált összegű, fix 7,9 százalékos kamatozású lakáshitel felvételére is lehetőségük nyílik. A lakáscél igazolása is jóval egyszerűbb, mint korábban az LTP-k esetén az Államkincstár felé. A Lakástakarék kamatadómentes, és tranzakciós illeték sem terheli. A megtakarításokat az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) biztosítja.

Címkék:
lakáshitel, lakás, lakásvásárlás, ingatlan, lakáskassza, megtakarítás, otp, prémium, lakástakarékpénztár, ltp, ház, lakástakarék, lakáscél, ingatlanvásárlás, lakáskölcsön, lakástakarék pénztár,