Ide tette most rengeteg magyar a pénzét: mégis, mit tudhatnak?

Pénzcentrum2023. január 5. 21:32

Egy év alatt közel kétszeresére nőtt a egy hazai nagybanknál a pénzügyi szempontok mellett a környezeti és társadalmi tényezőket is előtérbe helyező felelős befektetésekben kezelt vagyon. Ez egyben azt is jelenti, hogy a megtakarítók számára egyre fontosabb a klímaváltozás elleni harc, a fenntarthatóbb környezet és az élhetőbb jövőt fókuszba helyező cégek és befektetések.

A három évvel ezelőtt a magyarországi befektetésialap-piacra bevezetett, a pénzügyi mellett környezeti és társadalmi szempontokat is előtérbe helyező befektetési alapok nagyon népszerűvé váltak a megtakarítók körében - közölte a K&H alapok kezelője. A felelős befektetésekben kezelt vagyon a legfrissebb, november végi adatok szerint 112 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 62 milliárd forinttal. Azaz közel a duplájára növekedett a szóban forgó alapokban lévő vagyon.

A kiugró bővülésnek köszönhetően november végén a felelős befektetések adták a teljes állomány 12 százalékát

- mondta Oraveczné Németh Ildikó, a K&H befektetési alapok kezelőjének vezetője. A vonzó pénzügyi hozamok mellett ezek az alapok hozzájárulhatnak egy fenntarthatóbb jövő kialakításához, hisz segítik a klímaváltozás elleni küzdelmet és a környezetvédelmi tényezők mellett a társadalmi hatásokra; a felelős, transzparens vállalatirányításra is kiemelt figyelmet fordítanak. A szakember elmondta azt is, hogy a felelős befektetések név jól mutatja az érintett alapok tevékenységét, célját, vagyis egy élhetőbb világ megteremtésére és kialakítására való törekvést.

Címkék:
befektetés, K&H, befektetési alap, megtakarítás, kh, klímaváltozás, vagyon, milliárd, környezet, befektetések, klímavédelem, klímaválság,