Eldőlni látszik számos adókedvezmény sorsa: komoly átalakulás jöhet Magyarországon?

Pénzcentrum2022. december 12. 16:40

Egyszerre ígérte meg a magyar kormány a helyreállítási pénzekért cserébe az adórendszer egyszerűsítését, több ágazati különadó kivezetését, az adók számának csökkentését, de a személyi jövedelemadó szabályai terén is nagy dolgokra készülnek. Mindezt egy átfogó adóreform keretében, amit 2026 közepéig bonyolítanának le a Pénzügyminisztérium és a NAV irányításával.

A múlt héten nyilvánosságra került 568 oldalas magyar helyreállítási terv 9 pillérre épül, és ezeken a fő területeken megvalósuló intézkedésekhez kért a kormány vissza nem térítendő támogatásokat az Európai Uniótól.

A 9., állam és közigazgatás névre hallgató komponens az, ami talán a legátfogóbb feladatlistát tartalmazza és ezen belül találhatjuk az adóreformra vonatkozó, valamint az adórendszer egyszerűsítésével kapcsolatos vállalásokat – olvasható a Portfolion.

Mindkét ígéret 3 intézkedéscsoportot tartalmaz:

  • Az első a Magyarországon valós gazdasági tevékenységet nem folytató (ún. conduit) vállalatokkal való visszaélés elleni küzdelem.
  • A második a szokásos piaci ár elvének hatékonyabb érvényre juttatása a kapcsolt vállalkozások, nevezetesen a közepes- és nagyvállalatok esetében, ahol a transzferárhoz kapcsolódó adótervezési kockázat jelentősen magasabb.
  • A harmadik cél a meglévő speciális jövedelmek meghatározott külföldi országokba történő kifizetésére vonatkozó levonhatósági szabályok megerősítése. A tervezetben a kormány egyebek közt vállalná, hogy kivezeti az extraprofitadókat, legalább 10 százalékkal csökkentené a hatályban lévő adók számát és egyszerűsítené az adórendszert, továbbá az adóelkerülés elleni határozottabban lépne fel.

Kinek jár az adómentesség?

A személyi jövedelemadó és alternatívái, illetve a társadalombiztosítási járulékok terén megvizsgálnák az egyszerűsítési és konszolidációs lehetőségeket. A személyi jövedelmeket ma ugyanis számos kategóriában, illetve rezsimben eltérő szabályok mentén kezeli az adórendszer. Egy munkacsoportot is felállítanának azzal a céllal, hogy megvizsgálja az egyszerűsítési és konszolidációs lehetőségeket, ideértve a hatástalan, vagy nem hatékony kedvezmények megszűntetését, az alternatívák közti választás megkönnyítésének lehetőségeit és csökkentve az ösztönzők szándékolatlan és indokolatlan torzításait, ezzel nem csupán egyszerűbbé, de egyúttal igazságosabbá is téve a rendszert.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A családi adókedvezményt a kormány az egyik legfontosabb vívmányaként tartják számon a szakértők, ezért annak eltörlésére nem számítanak, de a friss házasok kedvezményét vagy a 25 év alattiak teljes adómentességét kivezethetik, vetítették előre a tanácsadók.

Címkék:
kormány, szja, adó, rendelet, adómentesség, szja-kedzvemény, szja mentesség, adózás rendje,