Ide menekítik a pénzüket az élelmes magyarok: a bankbetéttel nagyon rosszul járnának

Portfolio2022. szeptember 24. 10:02

Úgy tűnik, tavaly végre felébredtek az európai háztartások és egyre többen jelennek meg a befektetési alapok piacán az Efama európai alapkezelői piacot bemutató jelentése szerint - írja a Portfolio. Azonban a lakosság még mindig túlzott mértékű bankbetétet tart.  

Az infláció emelkedésével párhuzamosan az európai háztartások vásárlóereje csökken, ezért is lenne fontos a tanulmány szerint minél nagyobb mértékben bevonzani a lakosságot a tőkepiacokra. Ebben azonban eddig csak csekély előrelépés történt, 2016 és 2021 között az európai háztartások által tartott bankbetét állomány több mint 3 ezermilliárd euróval 13 375 milliárdra nőtt, a bankbetétek háztartások pénzügyi vagyonán belüli aránya pedig 37%-ról 38,3%-ra.

Ennek eredményeképp a bankbetétek vásárlóereje a 2016-os 10 321 milliárdról 9 513 milliárdra csökkent 2021 végére. Ha pedig azt feltételezzük, hogy idén Európában átlagosan 6,8%-os inflációval szembesülünk, akkor a 2016-os vásárlóerőhöz képesti veszteség 1413 milliárd eurót fog kitenni év végére.

A tavalyi évre vonatkozó számok szerint messze a biztosítók és a nyugdíjalapok a legnagyobb befektetők a befektetési alapok piacán Európában. Ők mintegy 6500 milliárd eurónyi vagyonnal bírtak a UCITS és alternatív befektetési alapokban december végével. Az egyéb pénzügyi közvetítőknél lévő állomány 4 ezermilliárd euróra nőtt. A harmadik legnagyobb tulajdonosi kör pedig a háztartások, az ő kezükben 3900 milliárd eurónyi befektetési jegy összpontosul, ami tíz év alatt 2300 milliárd eurós, tehát 14

 

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
betét, megtakarítás, bankbetét, milliárd, háztartások,