Különösen nagy veszélyt hozhat a válság hazánkban: sokkolóan kevesen tervezik meg költéseiket

Pénzcentrum2022. május 20. 14:33

2011-ben még a magyarok közel 60 százaléka készített pénzügyi tervet a következő hónapra – tíz évvel és egy sok bizonytalanságot okozó járványhelyzettel később azonban az látszik, hogy a lakosságnak már csupán 40 százaléka készül pénzügyileg a közeljövőre, derült ki egy friss kutatásból. 

Az elmúlt évek egyik legegyértelműbb, közös tapasztalata, hogy minden megváltozhat egyik hónapról a másikra, és semmi sem vehető biztosra. Ilyen időszakokban különösen igaz, hogy nem hanyagolhatóak el a pénzügyek, érdemes tervezni, nyomon követni kis túlzással minden forintot – mégis az látszik, hogy az emberek kevésbé tervezik meg költéseiket - derült ki az OTP Bank legújabb felméréséből.

2011-ben még az emberek 58 százaléka tervezett a következő hónapra és 26 százalék a következő évre, ehhez képest a bank legutóbbi Öngondoskodási Index kutatásából viszont már az derül ki, hogy 2021-ben a magyarok csak kevesebb mint fele, 40 százaléka, tervezett következő havi kiadásaival. A következő évre pedig majdnem csak fele ennyien készülnek fel, noha a két évvel ezelőtt kezdődött járvány hatására az emberek körülbelül harmada tapasztalta, hogy romlott az anyagi helyzete.

 

Címkék:
bank, magyarok, index, pénzügyi tudatosság, otp bank,