Itt áll feketén-fehéren: ekkora a vagyona a leggazdagabb családoknak Magyarországon

Portfolio2022. március 19. 16:32

A magyar háztartások nettó vagyona 154 641 milliárd forintot tett ki 2020 végén, ennek közel 50%-a van a leggazdagabb 10%-ba tartozó családok kezében - írja a Portfolio. A legszegényebb és leggazdagabb háztartások közötti vagyoni szakadékot az is alátámasztja, hogy míg a leggazdagabb családok átlagvagyona közel 190 millió forint, a legszegényebbeké mínusz egymillió, tehát vagyonuk nem fedezi a kiadásaikat és kötelezettségeiket – többek között  ezekhez hasonló érdekes számokat tartalmaznak az MNB 2020-as háztartási vagyonfelmérésének minap közzétett első eredményei. Vajon miből van több a szegényeknek, mint a gazdagoknak?

A válasz egyszerű: hitelből. Az MNB frissen közzétett adatai szerint van különbség (nem is kicsi) a legszegényebb és leggazdagabb magyar háztartások között abban a tekintetben is, hogy milyen vagyonelemekkel rendelkeznek - írja a lap. A vagyonosabb családoknál a többség rendelkezik házzal vagy ingatlannal, illetve autóval, és ugyanígy sokkal jellemzőbb a körükben, hogy valamilyen pénzügyi eszközzel bírnak (bankbetét, állampapír, egyéb megtakarítás).

Ehhez képest a szegényebb háztartások csak harmadának van lakása, autója, pénzügyi megtakarítása csak nagyon keveseknek, hitelekből azonban nem szenvednek hiányt.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Portfolio elemzéséből kiderül: a magyar háztartások nettó vagyonának fele a legvagyonosabb 10%-ba tartozó családok kezében van és a legfelső 10%-ba tartózok átlagvagyona családonként megközelítette a 190 millió forintot, hatalmas a szakadék. A szegényebb családok pénzügyi megtakarítása konvergál a nullához, de hitelből van nekik bőven. A budapestieknek van a legtöbb pénze, az Észak-Magyarországon élőknek pedig a legkevesebb. A 46-55 éves főkeresővel bíró családok számítanak a legvagyonosabbnak itthon, de a 75 felettiek is dupláztak 3 év alatt. A teljes elemzés itt olvasható.

 

Címkék:
hitel, mnb, megtakarítás, magyar, vagyon, háztartások, családok,