Már csak ez hiányzott: durva áremelésre készül a Visa és a Mastercard

Világgazdaság2022. március 9. 08:33

A nagykereskedelmi díjak emelésére készül a Visa és a Mastercard. A cégek a járvány miatt két éve halogatják az áremelést.

Áprilisban a nagykereskedelmi díjak emelésére készül a Visa és a Mastercard a Wall Street Journal szerint. A cégek a pandémia miatt két éve késleltették a díjemelést, melynek jelentős részét a bankközi költségek teszik ki, melyet a kártya kibocsátók kapnak. A lap megjegyzi, hogy bár ezek a díjak a vásárlók számára gyakran láthatatlanok, de jelentős költségnyomást jelentenek a kereskedők számára.

Tavaly, becslések alapján, az amerikai kereskedők 55,4 milliárd dollár Visa és Mastercard hitelkártya-bankközi díjat fizettek a kártyakibocsátóknak, ami több mint kétszerese a 2012-es összegnek. Ezeknek a költségeknek egy részét magasabb árak formájában hárítják át a fogyasztókra. Egyre több kereskedő számol fel extra díjat, ha valaki hitelkártyával akar fizetni. Ami azért érdekes, mert a járvány idején rendkívül népszerűvé váltak világszerte a kártyás fizetések.

A Mastercard szóvivője közölte, hogy a vállalat csökkenti az 5 dollár alatti tranzakciókkal rendelkező kereskedők, valamint a szállodák, az alkalmi étkezés, a napközi létesítmények és más ágazatok költségeit, amelyeket a világjárvány súlyosan érintett. 

A Visa mérsékli az online és az üzleten belüli vásárlások díjait azon kiskereskedőknél, amelyek éves kártyaforgalma nem éri el 250 000 dollárt - ebből a kedvezményből kizárja a kényelmi szolgáltatásokat, az éttermeket és a benzinkutakat.

Címkék:
mastercard, bankkártya, hitelkártya, járvány, visa, díjak, kereskedő, kereskedők, járványhelyzet,