Egyre nagyobb biztonságban az ügyfelek: megújította együttműködését ez a két szervezet

Pénzcentrum2021. október 6. 18:04

Megújította együttműködési megállapodását a Befektető-védelmi Alap és az MNB. A két intézmény közös munkája során kiemelt szerepet kap egyebek mellett az együttműködés a jogszabályok előkészítésében, a kártalanítási eljárásban, illetve a fióktelepekkel és a határon átnyúló szolgáltatást nyújtó szervezetekkel kapcsolatban.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) nevében Nemescsói András elnök, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részéről pedig Matolcsy György elnök írta alá Budapesten a két intézmény megújított együttműködési megállapodásáról szóló dokumentumot.

A két intézmény kiemelt hangsúllyal működik együtt a jogszabályok előkészítésében, a Beva tagjaival kapcsolatos hatókörükbe tartozó tevékenységüket illetően, illetve a fióktelepekkel és a határon átnyúló szolgáltatást nyújtó szervezetekkel kapcsolatban. A dokumentum kiterjed a kártalanítási eljárások esetén felmerülő kötelezettségvállalásokra is. Az MNB egyebek mellett haladéktalanul értesíti a Bevát, ha annak valamely tagjával szemben felszámolási eljárást kezdeményezett, illetve működését olyan ok miatt korlátozta vagy függesztette fel, amely alapján számítania kell kártalanítási eljárás lefolytatására.

A Beva kártalanítása mérsékeli azokat a veszteségeket, amelyek a befektetőket érhetik, ha a kártalanítási alap valamelyik tagja, amelynél értékpapírt vagy pénzt helyeztek el, nem képes kiadni jogos követelésüket. A Beva által nyújtott kártalanítás a megbízási, a kereskedelmi és a portfoliókezelési tevékenységre, valamint az értékpapír letéti őrzési, letétkezelési, valamint értékpapír-számla és ügyfélszámla vezetési szolgáltatásokra terjed ki. A kártalanítási körbe tartozó befektetési szolgáltatási és kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységet csakis az MNB engedélyével lehet folytatni.

Ha a jegybank felszámolási eljárást kezdeményez, vagy a bíróság rendeli el a Beva tag felszámolását, ennek közzétételét követő 15 napon belül a Beva a kártalanítás lehetőségéről közleményben tájékoztatja az érintett befektetőket, amelyet a honlapján és az MNB által üzemeltetett közzétételi honlapon tesz közzé. Ez tartalmazza az igényérvényesítés első napját, az igényérvényesítés módját, a kártalanítás megállapításának és kifizetésének szabályait is. Természetesen a kártalanítás lehetőségéről (a felszámolás alá került társaság mellett) a Bevánál, illetve az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjánál is tájékozódhatnak az érintettek. A befektetővédelem 100 ezer euró összegig (jelenleg bő 35 millió forint) nyújt védelmet az érintett ügyfelek számára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A két szervezet mostani megállapodása szerint rendszeresen tájékoztatja egymást a Beva tagjait érintő valamennyi releváns információról. Emellett a jegybank vállalta, hogy folyamatosan a Beva rendelkezésére bocsátja a jogszabályban meghatározott befektető-védelmi feladatai ellátásához szükséges adatokat is.

Címkék:
értékpapír, mnb, jegybank, kártalanítás, beva, alap, intézmény,