Őrületes mennyiségű készpénz lapul a magyaroknál: egyre többen vesznek széfet, páncélszekrényt

Pénzcentrum2021. szeptember 1. 16:16

Egyre többen vásárolnak otthonra széfet, páncélszekrényt. A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint leggyakrabban a készpénz mellett értékpapírt és ékszert helyeznek el az emberek ezekben.

Közel hatezermilliárd forint készpénzt tart otthon a lakosság, ám ennek csak egy részét tárolják széfekben – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője.

Lambert Gábor hozzátette, hogy a szervezet tapasztalatai szerint leggyakrabban a készpénz mellett értékpapírt és ékszert helyeznek el széfekben.

Bár a lakosság széles körben még nem használ otthoni értékmegőrzőt, a magánszemélyek egyre jobban érdeklődnek az innovatív lakás-biztonságtechnika iránt. Ma már egyre többen keresnek értékmegőrzőket otthonra is a fontos iratoknak, szerződéseknek, fényképeknek és adattárolóknak.

- mondta Strausz János, egy széfek és páncélszekrényeket forgalmazó cég ügyvezetője. Mint kifejtette, 2008-ig főként a banki és üzleti ügyfelek vásároltak nagyobb méretű és biztosítási értékű páncélszekrényeket, a 2010-es években azonban a banki beruházások nagymértékben visszaestek: a pénzintézetek használt, felújított páncélszekrények áthelyezésével, a bankfiókok számának csökkentésével oldják meg, hogy ne kelljen új eszközöket vásárolniuk

Címkék:
értékpapír, készpénz, megtakarítás, mabisz, széf, biztosítók,