Ennyi a nagyszülői GYED összege 2021 évben: a nagyszülői GYED feltételei, nagyülői GYED 2021 igénylés

Pénzcentrum2021. január 29. 17:32

A nagyszülői GYED feltételei egyszerűek: nagyszülői GYED 2021 évi tudnivalók. Mutatjuk, mennyi lesz a nagyszülői GYED összege 2021 évben a minimálbér 2021 alapján!

A különböző családtámogatások feltételei, a juttatások összegei évről évre változnak, nincs ez máshogy a GYED és a nagyszülői GYED összeg megállapítása során sem. 2020 óta már a nagyszülői GYED is igénybe vehető, népszerű családtámogatás, amennyiben a gyermeknevelést a szülő nem tudja egyedül kivitelezni. Cikkünkben áttekintjük, mi a nagyszülői GYED, melyek a nagyszülői GYED feltételei és mennyi a nagyszülői GYED összege 2021 évében, a minimálbér és a garantált bérminimum változásoknak köszönhetően. Eláruljuk azt is, mennyit lehet a nagyszülői GYED 2021 juttatása mellett dolgozni és milyen feltételekkel, illetve milyen megkötésekkel kell számolnunk a nagyszülői GYED igénylése során!

Mi a GYED?

A gyermekgondozási díj, röviden GYED, egy havi rendszerességgel folyósított, pénzbeli családtámogatás. A GYED célja a gyermekvállalás támogatása, a kisgyermekes családok anyagi biztonságának elősegítése. Gyakran összekeverjük a GYES-sel (gyermekgondozást segítő ellátás) vagy a CSED-del (csecsemőgondozási díj), ám három különböző családtámogatásról beszélünk. A GYES egy alanyi jogon járó szociális juttatás, a GYED pedig egy nem-szociális alapú, TB-jogviszonyhoz vagy nappali tagozatos egyetemi tanulmányok végzéséhez kötött támogatás. A GYED már nevelőszülők részére is igénybe vehető (nevelőszülői GYED). A CSED lejárta után, a gyermek féléves korától vehetjük igénybe a GYED-et, ami a gyermek 2. életévének betöltéséig tart, ikergyermekek esetén +1 évvel meghosszabbodik.

A "rendes" GYED feltételei

A GYED megigénylésére jogosult az a biztosított szülő, aki a gyermek születését megelőző 2 év során legalább 365 napon keresztül TB-jogviszonyban részesült. A GYED esetében a biztosítási jogviszonynak egyszerre egy munkahelyről kell származnia, több munkából szerzett biztosítási jogviszony nem adható össze! Jogosult a sima GYED mellett diplomás GYED-re az, aki felsőoktatási intézmény, szakképző intézmény vagy köznevelési intézmény nappali tagozatán vesz részt, vagy ottani tanulmányait maximum 1 éven belül fejezte be. Ilyen esetben 180 napnyi TB-jogviszonyt számolnak el.

Mi a nagyszülői GYED?

A nagyszülői GYED célja, hogy az állam a természetes szülő helyett a nagyszülő vagy a feltételek szerint nagyszülői GYED-re jogosult személy részére utalja az állam a GYED összegét, ám komoly feltételei vannak, például a nagyszülőnek saját háztartásában kell nevelnie a gyermeket. A nagyszülői GYED 2021 során is azoknak a családoknak nyújt igazán támogatást, akik munkájuk miatt vagy más anyagi/szociális okokból kifolyólag nem tudnak elég időt, energiát, egyéb erőforrást fektetni gyermekük nevelésébe.

A nagyszülői GYED feltételei

Az a személy lehet jogosult a nagyszülői GYED igénybevételére, aki az alapjogosult, vagy a vele együtt élő házastárs (kivéve a gyám házastársa) biztosított szülője, vagyis a csecsemő nagyszülője, illetve jogosult rá annak szintén biztosított házastársa is. A nagyszülőre a sima GYED szabályai érvényesek néhány kiegészítéssel:

  • a gyermek születését megelőző elmúlt 2 évben a nagyszülőnek legyen meg a 365 napnyi TB-jogviszonya;
  • a nagyszülői GYED kérelmezéséhez minden esetben szükséges a szülő írásos nyilatkozata, amiben rendelkezik a GYED összegéről;
  • a nagyszülők a nagyszülői GYED 2021 összege mellett gyermekgondozást segítő ellátást nem vehetnek igénybe;
  • a nagyszülő nem végezhet kereső tevékenységet, kivéve, ha azt otthonról teszi;
  • a nagyszülői GYED igénylője nevelje a gyermeket saját háztartásában és éljen vele életvitelszerűen együtt.

Mikor nem jár a nagyszülői GYED 2021 évben?

  • Ha nagyszülői GYED jogosult kereső tevékenységet végez, (kivéve, ha otthonában teszi);
  • ha a gyermeket nappali ellátást biztosító intézményben (bölcsőde) helyezik el;
  • ha a gyermek szülei visszavonták a nagyszülői GYED igénybevételére feljogosító nyilatkozatukat;
  • ha a nagyszülők egyéb rendszeres pénzellátásban részesülnek, kivéve: otthoni kereső tevékenység, táppénz, CSED, a különböző korú gyermek jogán járó gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermekgondozási díj esete;
  • ha az alapjogosult (a szülő, vagy annak minősülő személy) GYED jogosultsága megszűnik, akkor a nagyszülői GYED is megszűnik;
  • illetve nem jogosult a nagyszülői GYED igénybevételére az, aki letartóztatás alatt áll, vagy börtönben van.

Munkavégzés a nagyszülői GYED összege mellett

A nagyszülői GYED igénybe vevője nem folytathat kereső tevékenységet a kisgyermekről való gondoskodás mellett, kivéve, ha otthoni munkavégzésről van szó - akkor a nagyszülői GYED mellett korlátlan idejű munkavégzésre jogosult. Ilyen tipikus munka lehet bármilyen home office tevékenység, egyéni vagy családi vállalkozás.

Mennyi ideig jár a nagyszülői GYED összege 2021?

A nagyszülői GYED 2021 évében a CSED, vagy annak megfelelő időtartam (168 nap) lejárta utáni naptól kezdődik és a gyermek 2. születésnapjáig tart - vagyis körülbelül másfél éven keresztül. Ikergyermek esetén +1 év nagyszülői GYED jár. Ha a gyermek meghal, a nagyszülői GYED is megszűnik.

Nagyszülői GYED kalkulátor: mennyi a nagyszülői GYED összege 2021 évétől?

A sima GYED és a nagyszülői GYED mértéke egyaránt a korábban szerzett jövedelmünk napi egységre lebontott összegének 70%-a, amely nem haladhatja meg a minimálbér duplájának 70%-át. Idén, 2021 februárjától a minimálbér (és a garantált bérminimum) összege 4%-kal nő, illetve a szociális hozzájárulási adó csökkentése esetén további 1%-os növekedéssel számolhatunk a kormány határozata szerint.

  • A bruttó minimálbér 2021 összege: 167.400 Ft/hó
  • A bruttó minimálbér 2021 duplájának 70%-a: 234.360 Ft/hó

A GYED adózása

A GYED is jövedelemnek számít, így 15% SZJA és 10% nyugdíjjáradék levonásával adózunk.

Címkék:
család, gyed, minimálbér, gyes, szociális hozzájárulási adó, csed, otthoni munkavégzés, családi vállalkozás, garantált bérminimum, családtámogatás, diplomás gyed, gyermeknevelés, szociális támogatás, nagyszülők, nagyszülői gyed, táppénz kalkulátor, családtámogatások, minimálbér 2020,