Nem tett jót a forintnak Orbán vétója: mutatjuk, mi lett az eredmény

Portfolio2020. november 17. 08:33

Majdnem 360-ra esett vissza a forint Orbánék jogállamisági vétója kapcsán, az elkövetkező napokban pedig várhatóan szintén ez fogja meghatározni a magyar fizetőeszköz alakulását.

Amint azt tegnap megírtuk: korábbi fenyegetését beváltva Orbán Viktor a lengyelekkel együtt bejelentette, hogy megvétózza az Európai Unió következő költségvetését és a koronavírus miatti helyrállítási alapot. Abban ugyanis a jogállamisági normák betartásához kötik a pénzek kifizetését. Ez a gyakorlatban például a bíróságok vagy a média függetlenségének helyzetétől is függővé tenné a hazai beruházások jelentős részét finanszírozó forrásokat. A kormánypárti politikusok ideológiai zsarolásról beszélnek és arról, hogy a hazai baloldalt szeretnék ezzel hatalomra juttatni, a kormány kritikusai szerint ugyanakkor csak az uniós csatlakozásunkkor is előírt feltételeket kell betartani.

A politikai vétónak egyébként még nincs jogi kötőereje. Ráadásul vélhetően a költségvetésről és magáról a jogállamisági feltételekről külön lesz döntés, így az ügy még hosszabb ideig elhúzódhat. A forint azonban gyorsan reagált a vitára: ma reggelre a Portfolio cikke szerint 359,25-re gyengült vissza az euróval szemben és vélhetően az elkövetkező napokban a vétó körüli vita erőteljesen befolyásolni fogja az árfolyamot. Emellett a jegybank mai kamatdöntő ülésének eredménye lesz mostanában hatással a hazai fizetőeszközre.

Címkék:
mnb, Európai Bíróság, forint, európai unió, európai bizottság, eu, forrás, orbán viktor, jogállamiság, uniós csatlakozás,