Mennyi a gyes összege 2020 során? Mennyit változott a GYES összege az elmúlt években?

Pénzcentrum2020. október 24. 11:00

Mennyi a GYES összege 2020 során? Mennyi a gyes összege 2019 évéhez képest, változott-e a GYES 2020 összege idén? A GYES összege mennyi, hány gyerek után?

A GYES összege minden család esetében fontos kérdés. Mennyi a GYES összege, ki veheti igénybe, hány gyermekre mekkora a GYES összege és a gyermekek hány éves koráig jár? Mi a helyzet a beteg és a fogyatékkal élő gyermekekkel, hogyan változik a GYES összege ebben az esetben? Cikkünkben bemutatjuk, pontosan mi a GYES, és hogy mennyi a GYES 2020 összege, illetve hogyan változott a GYES összege az elmúlt évek során!

Mi a GYES és kinek jár a GYES összege?

A Gyermekgondozást Segítő Ellátás, röviden GYES, egy olyan, havi rendszerességgel folyósított támogatás, amelyet a szülő, annak élettársa (akivel legalább 1 éve, hivatalosan élnek együtt), az örökbefogadó szülő, a gyám és a nagyszülő (csak, ha a gyermek betöltötte 1. életévét) vehet igénybe a vele egy háztartásban élő, általa nevelt gyermekre, akivel életvitelszerűen együtt él. A GYES összege mellett a szülő csak akkor folytathat kereső tevékenységet, ha a gyermek betöltötte a féléves kort. Egy gyermek után csak az egyik nevelő személy jogosult az ellátásra! A GYES összege igénybe vehető más családtámogatásokkal, CSED-del, GYED-del együtt is. A GYES összege egyszerűen megigényelhető személyesen, a kormányablakokban, postai úton, illetve elektronikus ügyintézés keretei között is.

Mikor jár a GYES összege?

  • A gyermek születésétől annak 3. életévének betöltéséig, kivéve, ha a nagyszülő igényli, ugyanis akkor az 1. betöltött életévtől a 3.-ig;
  • ikergyermekeknél a gyerekek tankötelessé válásának évének végéig jár, mindkét gyermekre;
  • tartósan fogyatékos, illetve beteg gyermek esetén a gyermek 10. évének betöltéséig.

Mikor nem jár a GYES összege?

  • Nem jár a GYES összege, ha a gyermek 0.5 évnél fiatalabb és nappali ellátást biztosító intézményben (bölcsődében) van elhelyezve;
  • ha a GYES-t megigénylő szülő a gyermek féléves kora előtt visszatér dolgozni;
  • nem jár a GYES összege annak a szülőnek, aki börtönben van;
  • annak a szülőnek, akitől a gyámügy ideiglenesen elvette gyerekét / átmenetileg vagy tartósan nevelésbe vette a gyermekét, vagy 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyezték el.

Munka a GYES összege mellett

A GYES összege akkor jár, ha a szülő nem dolgozik, míg a gyermek a 0,5. életévét be nem tölti, ám onnantól korlátlan mennyiségben folytathat kereső tevékenységet. Nagyszülői GYES esetében a gyermek 3. életévétől, maximum heti 30 órában dolgozhat a támogatást igénybe vevő fél, kivéve, ha otthoni munkavégzésről van szó, ugyanis akkor nincs korlátozás. Az örökbe fogadó szülő a gyermek 3. (súlyosan beteg vagy fogyatékos gyermeknél 10.) évéig a GYES összege mellett maximum 30 órát dolgozhat.

Mennyi a GYES összege 2020 során?

A GYES 2020 összege egységesen mindenkinek, minden gyermekre vonatkozóan 28.500 Ft / hó, amelyet minden hónap 10. napjáig kiutalnak a gyermek azon szülőjének, aki igénybe vette a támogatást.

A korábbi évek kérdései

  • Mennyi a gyes összege 2016 évben? - 28.500 Ft
  • Mennyi a gyes összege 2017 évben? - 28.500 Ft
  • Mennyi a gyes összege 2018 évben? - 28.500 Ft
  • Mennyi a gyes összege 2019 évben? - 28.500 Ft

Tehát: a GYES összege az elmúlt években (2008 óta) változatlanul 28.500 Ft maradt, amely minden gyermekre egyformán jár 3 éves koráig, kivéve a beteg, vagy súlyos fogyatékosságban szenvedő gyermekeknél, ahol a korhatár 10 év.

Címkék:
gyed, támogatás, gyes, csed, munkavállalás, családtámogatás, gyermeknevelés, szociális támogatás, nagyszülői gyed, súlyos fogyatékosság,