Nincs mit tenni: ezen a módon lehet pénzügyileg is kilábalni a járványból

Pénzcentrum2020. október 12. 16:28

Az MNB és az EBRD által szervezett, Magyarország köztársasági elnökének fővédnökségével ma megtartott online nemzetközi zöld pénzügyi konferencia fókuszában a klímaváltozás negatív gazdasági hatásainak felmérése, számszerűsítése, illetve - a COVID-járványból való "zöld kilábalás" érdekében - a megújuló energiatermelés és az energiahatékonysági beruházások finanszírozása állt. Az MNB rövidesen a zöld vállalati hitelezést támogató új banki tőkekövetelmény-kedvezményeket vezet be, miközben saját működése is száz százalékban karbonsemlegessé válik.

A koronavírus (COVID) járvány ellenére sem szabad megfeledkezni a klímaváltozás problémájáról, s további intézkedésekkel kell ösztönözni a piaci szereplőket a zöld finanszírozás erősítésére. A magyar jegybank ehhez a zöld vállalati hitelezést támogató új tőkekövetelmény kedvezmény bevezetését tervezi, mely első lépésben a megújuló energia beruházásokra és a zöld kötvények vásárlására terjed majd ki - jelentette be Kandrács Csaba, az MNB alelnöke.

Az alelnök elmondta: az MNB - példát mutatva a pénzügyi szektoroknak - maga is teljesen karbonsemlegessé válik, már a 2020. évi kibocsátását is ellentételezi jövő évi ökológiai beruházások segítségével. Ezzel párhuzamosan jelentősen csökkenteni tervezi kibocsátását, elsősorban azzal, hogy energiafogyasztását zöld energiára cseréli le. Az MNB egyúttal bátorítja, hogy a pénzügyi szervezetek minél többen fogjanak hasonló, a hazai természeti környezetben "hasznosuló" ellentételezési beruházásba - nyomatékosította Kandrács Csaba. 

Az MNB által a tavalyi zöld pénzügyi konferencia emissziójának ellentételezésére használt megoldást a WWF Magyarország igazgatója, Sipos Katalin mutatta be. Pavan Sukhdev, a WWF globális elnöke előadásában kifejtette: a COVID-járvány is fájdalmasan alátámasztja a hagyományos gazdasági modell - mely a természeti, társadalmi és humán tőkét nem veszi kellő mértékben figyelembe - felülvizsgálatának szükségességét, sürgősségét.

Az eseményen több előadás is foglalkozott a környezeti eredetű pénzügyi kockázatokkal. Ma Jun, a Kínai Jegybank elnöki főtanácsadója, valamint Jo Paisley, a GARP intézet elnöke beszédükben hangsúlyozták, hogy a pénzügyi intézmények elkezdték felmérni és beépíteni kockázatkezelésükbe a klímaváltozás okozta negatív hatásokat, de még rengeteg, ráadásul sürgős tennivaló lenne e téren. Az EBRD részéről Mattia Romani ügyvezető igazgató elmondta, hogy intézménye milyen megoldásokkal segíti Közép-Kelet-Európában a bankok és a vállalatok átállását a zöld működésre.

A konferencia második felének fókuszában a COVID-járványból való kilábalás "zöldítése" állt. Gurbuz Gonul, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség nemzetközi együttműködésért felelős igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a megújuló energiaforrások térnyerése nemcsak energetikai és klímaelőnyökkel, de foglalkoztatási, életminőségbeli és egyéb társadalmi hasznokkal is jár, amelyek kiaknázásához a mostani járványhelyzet lehetőséget teremtene. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sean Kindey, a Climate Bonds Initiative, a világ legjelentősebb zöld kötvényekkel foglalkozó intézetének társalapítója és vezérigazgatója előadásában a zöld kötvénypiac globális trendjeit mutatta be. Előadásában kiemelte, hogy ezen új típusú instrumentumok növekedését a COVID-járvány sem tudta megtörni. 

A befektetői oldalt reprezentáló Raiffeisen Capital Management, a kibocsátói oldalt képviselő szlovén megújuló energiacég, a Gen-I, valamint a hitelesítési oldalt megjelenítő Deloitte részvételével zajló záró panelbeszélgetés a zöld kötvényekben rejlő közép-európai potenciált taglalta, rámutatva, hogy a térségben szükséges klímabarát beruházásokhoz új forrásokat mobilizálhatnak a zöld kötvények.

Címkék:
mnb, járvány, konferencia, megújuló energia, klímaválság, zöld energia, szlovén pénz, vállalati kötvény, emisszió, megújuló energiaforrás, humán tőke,