Rengeteg pénzt zároltak a bankok: ezek az utalások nem mentek át

Magyar Nemzet2020. augusztus 12. 09:44

Gyanús ügyekről a korábbiaknál lényegesen több bejelentést tettek tavaly a bankok és más szolgáltatók az adóhivatal pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás ellen küzdő irodájánál - írja a Magyar Nemzet.

A korábbiaknál jóval több dolga akadt tavaly a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen küzdő irodának. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal berkeiben működő egység 2019-ben több mint 14 ezer alkalommal kezdett elemzésbe. A legtöbbször, nagyjából 12 ezer esetben amiatt, mert valamely hazai pénzügyi vagy jogi szolgáltató tett bejelentést gyanús, kétesnek tartott ügyről -írja a lap. 

Ez a szám az utóbbi évek fényében igen magasnak számít, tavaly ugyanis a 9 ezret sem érte el bejelentések száma, de 2018-ban is alig lépte túl a tízezret. A lényegesnek nevezhető növekedést az irodánál egyrészt a jegybank hatékonyabb ellenőrzéseivel, másrészt pedig azzal magyarázzák, hogy a szolgáltatók tavaly fokozottabban ügyeltek a gyanús ügyek felfedezésére - írják. A hatóságok a bankokkal együttműködve összesen 3,5 milliárd forint átutalását akadályozták meg.

Címkék:
pénzcentrum.hu, megtakarítás, pénzmosás, utalás, zárolás, terror, terrorizmus,