Menekítik pénzüket a magyarok a bankokból: ez áll a háttérben

Pénzcentrum2019. augusztus 6. 17:56

Folyamatosan csökkent a lekötött betétek állománya a magyar bankokban, 2019. júniusában azonban egészen látványos volt a csökkenés. Ez egyáltalán nem véletlen, ekkor indult el ugyanis az orrba-szájba reklámozott Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), ami - bár jelentősen nem jobb az előző papírnál, a Prémium Magyar Állampapírnál, a bankbetétekhez képest rendkívül kedvező hozamokat biztosít. A lekötött betétek kamata ehhez képest a padlón van.

Idén júniusban startolt el a szuperállampapír, a MÁP+, ami rögtön rekordot is döntött a kezdeti vásárlások tekintetében - ma már több mint 1000 milliárd forintnyi ilyen állampapírt birtokol a lakosság. Ebből hozzávetőlegesen 500 milliárd forint volt az új forrásbevonás, a többit egyéb állampapírok eladásával fedezték a vásárlók. Az új forrásbevonásnak viszont egészen nagy szeletét tették ki a bankbetétek, legalábbis erről árulkodnak az MNB friss statisztikái.

A lekötött betétek állománya az év folyamán szépen lassan csökkent, bár számottevő visszaesősről nem lehet beszélni. Egy éve ilyenkor még 2 572 milliárd forint állt lakossági lekötött betétben, mára ez 2 479 milliárdra olvadt.

Egyik hónapban sem volt azonban akkor a visszaesés, mint 2019. júniusában.

Az előző hónaphoz képest, amikor még 2 525 milliárd forint volt a lakossági lekötött betétek állománya, 2019. júniusára ez 2 479 milliárdra olvadt. Ez közel tíz százalékos visszaesés egy hónap alatt, ami azért brutális mennyiség, mert 2018. júniusa és 2019. májusa között, 11 hónap alatt volt szintén 10 százalékos a visszaesés. Nem kérdés, e mögött minden bizonnyal a júniusban elrajtoló MÁP+ kiemelkedő hozamai állnak.

Loading...

A másik ok pedig az alacsony kamatokban keresendő - bár ez nem rövid távon érvényesülő hatás, a lakosságnak mégis azért éri meg állampapírba fektetnie, mert nincs valós alternatíva (pontosabban van, de a kockázatosabb eszközök egyrészt kevésbé kedveltek, másrészt - és vélhetően ez a domináns tényező, kevésbé ismertek).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alábbi ábra a lekötött betétek átlagkamatát mutatja az új szerződéseknél. Mint látható, az egy és két év közötti lekötés tudott csak 1 százalék fölé menni, ami nevetségesen alacsony - ha ehhez hozzávesszük az inflációt, akkor valójában negatív reálhozamokról beszélhetünk. De ez még mindig jobb, mint otthon tartani a készpénzt, annál rosszabb befektetési magatartás nem létezik.

Loading...

Hozzátesszük, az alacsony kamatkörnyezetnek vannak előnyei is. Aki például most vesz fel hitelt, az nagyon jól jár, hiszen mind a személyi hitelek, mind a lakáshitel kamatai olyan alacsonyak, hogy olyat hosszú évtizedek óta nem láttunk Magyarországon. A befektetési és hitelkamatok általában együtt mozognak, így aztán ami az egyik oldalon bosszantó, a másik oldalon örömteli. Csak épp az nem mindegy, hogy aktuálisan melyik oldalon vagyunk.

Címkék:
pénz, befektetés, betét, kamat, megtakarítás, állampapír, ebkm, lekötött betét, máp+, prémium állampapír,