Itt a bejelentés: milliókat kapnak ajándékba a magyar családok

Pénzcentrum2019. február 10. 15:48

Évértékelőt tartott ma Orbán Viktor, melyen 7 pontos családpolitikai akciótervet jelentett be.

Ahogyan az várható volt, Orbán Viktor előállt a demográfiai csomaggal, ami a gyerekvállalás ösztönzését célozza. A Portfolio elemzői véleménye szerint a bejelentett intézkedések első ránézésre is jelentős költségvetési forrást megmozgató döntések, amelyek akár valóban hozzájárulhatnak a kormány céljához. Erre nagy szükség is van, hiszen a nők gyerekvállalási kedve az eddigi erőfeszítések ellenére harmadik éve stagnál, az 1,5-ös termékenységi ráta pedig nagyon messze a van a kormány által célul kitűzött 2,1-es értéktől - írják.

A 7 pontos családvédelmi akcióterv elemei:

  • 1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében újabb 3 évre felfüggesztik és a tőketartozás a harmadát elengedik, a harmadik gyermeknél a maradék tőketartozást elengedik.
  • 2. Bővül a CSOk kedvezményes hitele, a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják. Heteken belül jön a falusi emberekre szabott CSOK.
  • 3. Már a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot, minden további gyermeknél 1-1 milliót vállalnak át a jelzáloghitelből.
  • 4. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól.
  • 5. Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a legalább 3 gyermekes családoknak 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak.
  • 6. Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás, 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség, amiből az év végéig 10 ezer megépül. 2022-re minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.
  • 7. Bevezetik a nagyszülői gyedet, ha a szülők így döntenek, akkor a nagyszülők maradhatnak otthon a gyerek(ek)kel.

Külföldi nyelvtanulásra is jut pénz

Megreformálnák a középiskolai nyelvoktatást is, aminek keretében a diákok 2x2 hetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt, aminek költségét a kormány állja majd - jelenti ki a miniszterelnök.

200 milliárd egészségügyi fejlesztésekre

A kormány döntése értelmében 200 milliárd forintot költünk egészségügyi fejlesztésekre beleértve a budapesti centrumkórházak fejlesztését is - mondja a kormányfő.

A pontos hatásokat illetően számításokra van szükség. Elsőre csupán annyit mondhatunk, hogy éves szinten hozzávetőleg 50 ezer házasság köttetik, a 10 millió forint hitel (amennyiben mindenki igénybe veszi) az 500 milliárd forintnyi kiadást jelentene. Sok múlik a kondíciókon is: például egyelőre nem tudjuk, hogy a kölcsön mire fordítható, milyen futamidővel, kamattal ketyeg. Ez az ösztönzés szempontjából is fontos: ha kevesek számára csábító a hitel, kisebb lehet a gyerekvállalási kedv javulása is. Azt sem tudjuk, hogy a kölcsön később is felvehető-e, vagy csak a házasságkötés pillanatában. A házasodók gyakran nincsenek abban az élethelyzetben, hogy szükségük lenne ekkora kölcsönre. A részletek tehát roppant fontosak a program megítélése szempontjából

- fűzte hozzá elemzői véleményében a Portfolio.

(Borítókép - MTI/Kovács Tamás)
Címkék:
pénzcentrum.hu, támogatás, megtakarítás, ltp, csok, orbán viktor, évértékelő, orbán viktor évértékelő,