Kritikus a helyzet a magyar családoknál: több millióan táncolnak a csőd szélén

Pénzcentrum2018. december 17. 14:25

Annak ellenére, hogy egy megfelelő méretű pénzügyi tartalék számos helyzetben mentheti meg a családot a teljes anyagi csődtől, még mindig csak kevesek rendelkeznek ilyennel. Pedig vannak bizonyos élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen, hogy legyen hová nyúlnunk, ha beüt a baj.


A vésztartalék fedezheti a váratlan, megkerülhetetlen kiadásokat, mint például a tönkrement, javíthatatlan háztartási eszközök cseréjét, és ezáltal nem csak nyugodtabban élhetjük a mindennapjainkat, de magabiztosabban is - hívja fel a figyelmet Matt Matheson, a népszerű amerikai pénzügyi blogger a Huffington Post oldalán.

Az Európai Unióban átlagosan 3-ból 1 ember nem tudna szembenézni váratlan anyagi kiadásokkal - derült ki az Eurostat 2017-es adatokon alapuló jelentéséből. Hazánkban több mint 3 millió olyan ember él, aki nem tudna megbirkózni egy váratlan anyagi terheléssel. Azaz nincs anyagi tartaléka. Pedig, ha párszáz ezer forintot el tudnánk különíteni, és meg tudnánk állni, hogy nem nyúlunk hozzá, csak ha baj van, máris sokkal nagyobb biztonságban lennénk. Ha még nincs vésztartalékod, ne ess kétségbe, soha nem késő elkezdeni gyűjteni a nem várt kiadásokra.

Mekkora összeg?

Hogy mekkora a megfelelő összeg, arról megoszlanak a szakértői vélemények. Amiben azonban egyetértenek, az hogy valamennyi tartalékra feltétlenül szükség van, hogy a nem várt helyzetekben ne kelljen kölcsönkérni. A nem várt helyzet pedig jön, e felől senkinek se legyen kétsége. Általánosan elfogadott, hogy

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

ha 3-6 havi nettó jövedelmünket félre tudjuk tenni és nem nyúlunk hozzá, abban az esetben nagy meglepetés nem érhet minket

 - mondta el Mike D’Andrea pénzügyi tanácsadó . Ezt az összeget érdemes egy olyan számlán tartani, amihez könnyen hozzáférünk, akár még az ünnepnapokon is.

  • Amennyiben hiteled is van, szinte elengedhetetlen egy megfelelő méretű pénzügyi tartalék felépítése, hogy kelljen újabb kölcsönöket felvenned, ha bármi váratlan történik.
  • Ha egyedülálló vagy, vagy te vagy az egyedüli kereső a családban, akkor feltétlenül szükséged van vésztartalékra, hiszen ha kiesik az egyetlen kereset, nem támaszkodhatsz senki másra.
  • Egyre többen dolgoznak egyéni vállalkozóként vagy projekt alapon, nekik a bevételeik sokkal bizonytalanabbak, mint azoknak, akik alkalmazotti státuszban vannak.
  • Ha vállalkozó vagy, azaz te magad vagy önmagad alkalmazottja, sokkal inkább ki vagy téve a piac viszontagságainak, arról nem is beszélve, hogy gyakran mások fizetésért is felelős vagy.

Címkék:
hitel, pénz, megtakarítás, pénzügyek, vésztartalék, tartalék,