Érik a nyugdíjkatasztrófa: csak ez mentheti meg a dolgozó magyarokat

Pénzcentrum2018. november 11. 10:01

Közeleg az év vége, ami fontos időszak a tagok és a pénztárakba belépők számára, ugyanis a december 31-ig történő egyéni befizetésekkel maximalizálható a pénztári előtakarékossághoz kapcsolódó adójóváírás. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke egy csütörtöki konferencián beszélt az öngondoskodás fontosságáról.

Az év végi időszak különösen fontos a tagok és a pénztárakba belépők számára, ugyanis a december 31-ig történő egyéni befizetésekkel maximalizálható a pénztári előtakarékossághoz kapcsolódó adójóváírás. A szervezet egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a munkáltatókat érintő adóváltozások mellett az öngondoskodó magánszemélyek számára 2019-ben is elérhető lesz a pénztári megtakarításokhoz járó 20 százalékos, évente maximum 150 ezer forintos adókedvezmény.

A pénztári takarékoskodásban, tágabban véve pedig az öngondoskodásban három oldal érintett: a munkavállalók, a munkáltatók és az állam. Mindhárman megkerülhetetlenül fontosak és a piac megfelelő működéséhez a partnerségükre van szükség - áll az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) közleményében.

Dr. Kravalik Gábor, a szervezet elnöke szerint kiemelkedő az állam szerepe. Az állam adja ugyanis az ösztönzést a takarékoskodásához. Az állami adókedvezmény évente 20 százalékos, akár 150 ezer forintos összegét érdemes igénybe vennie mindenkinek, aki csak megteheti.

Sok szó esik az adóváltozásokról, de lényeges, hogy ez a kedvezmény jövőre is él és jelentősen segíti a pénztári tagokat a takarékoskodásban. Azonban az idei év végi időszak is fokozottan fontos, mert az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagok, valamint a pénztárakba újonnan belépők a december végéig történő egyéni befizetéseikkel már most maximalizálhatják a nekik járó adókedvezményt

 - hangsúlyozta dr. Kravalik Gábor. a Médiaworks által szervezett öngondoskodási konferencián.

Sok múlik rajtuk

A már említett hármas partnerségben résztvevő munkáltatók szerepe azért kiemelkedő, mert nagyban hozzájárulhatnak a munkavállalók takarékoskodásához a nekik adott tagdíj-hozzájárulásokkal.

Ugyanakkor a béren kívüli juttatások adózását érintő szabályozás miatt 2019-ben a pénztári tagoknak nyújtott hozzájárulás után a cégek ugyanúgy fognak adózni, mintha ezt a pénzt fizetésként adnák az alkalmazottaknak, bármilyen kedvezmény nélkül. Ez kedvezőtlen lehet a pénztári munkáltatói hozzájárulásokra nézve, de a Pénztárszövetség reméli, hogy a munkáltatók fenntartják, esetleg növelik majd a támogatást az érintetteknél.

Az, hogy a juttatási csomagokban mi marad meg és mi az, amit az eddig adott béren kívüli juttatási elemek közül megszüntet egy-egy munkáltató, számos szempont alapos mérlegelése után dől el. A munkáltatók szerepe tehát felértékelődik 2019-ben

- emelte ki az elnök.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az öngondoskodási, ezen belül a pénztári piacon résztvevő harmadik oldalt a munkavállalók adják. Ők azok, akik az adókedvezmény segítségével növelhetik a pénztárakban meglévő megtakarításukat. A Pénztárszövetség adatai szerint a tagok egyéni befizetéseikkel évről-évre elképesztő mértékben állnak ki az előtakarékosság fontossága, ezen keresztül a pénztárak mellett.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál ugyanis az egyéni befizetések összege az idei első félévben 17, az egészségpénztáraknál 26 százalékkal nőtt.

A Pénztárszövetség szeretné elérni, hogy egyre többen kezdjenek el takarékoskodni a pénztárakban, azaz fokozódjon a nyugdíj- és egészégtudatosság. Mindezt azért, hogy minél többen egészségesen, biztos anyagi háttérrel mehessenek nyugdíjba. Tény, hogy az előtakarékosság és annak támogatása hosszú távú befektetés, ami egyéni szinten, össztársadalmilag is megéri a Pénztárszövetség szerint.

Az elnök a szervezet reprezentatív kutatásait idézve elmondta, hogy a munkavállalók (gazdaságilag aktívak) 60 százaléka takarékoskodik, részben a nyugdíjas éveire. Kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással a pénztárszövetségi kutatásokban megkérdezettek egyharmada, önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal pedig a válaszadók 27 százaléka rendelkezik.

Ez kedvező arány, de bőven van tér az önkéntes nyugdíjpénztári tagság növelésére, ugyanez igaz az egészségpénztárakra is

- mondta dr. Kravalik Gábor. A pénztári megtakarítások mellett szól, hogy az egyik legkedvezőbb megtakarítási alternatívát jelentik részben az alacsony költség, a rugalmasság és az adókedvezmény miatt

 

Címkék:
megtakarítás, önkéntes nyugdíjpénztár, takarékoskodás, nyugdíj előtakarékosság adókedvezmény,