Eljött a várva várt módosítás: örülhetnek az egyetemisták, pénz áll a házhoz

Pénzcentrum2018. október 12. 09:30

Több támogatást kapnak a rászoruló hallgatók a felsőoktatási intézményektől, és a jogosultak körét is bővítették. Jövőre több más juttatás is emelkedhet.

Emelkedett a szociális ösztöndíjak minimuma ettől a félévtől, és a jogosultak köre is jóval nagyobb a korábbinál. Az Eduline cikke szerint például az Óbudai Egyetemen 10-ről 20 ezer forintra emelkedett a szociális ösztöndíj minimuma.

A járandóságot az intézmények egy speciális ponttáblázat alapján számolják ki, amelyet több szempont alapján állítottak össze. A hallgatók pontot kapnak például a családjuk egy főre jutó havi jövedelmére (minél alacsonyabb a jövedelem, annál több pont jár a pályázónak), az egyetem és a lakóhely távolságára, a testvérek számára, az egészségügyi állapotukra. Eddog az ÓE-n egy pontra 1500 forintot számoltak, ez most 2500-ra emelkedett, és a számítási metódus is átalakult.

A BME-n is duplájára emelkedett a minimális összeg, és az ösztöndíj maximuma is több lett. Az ELTE rászoruló hallgatói 33 százalékkal vihetnek haza több pénzt.

Más támogatások is emelkedtek

A hallgatói normatíva 119 ezerről 166 600 forintra, a lakhatási támogatás éves összege 60 ezerről 67 200 forintra, a tankönyv- és jegyzettámogatás 11 900-ról 14 566-ra emelkedhet 2019 szeptemberétől, ha a kormány rábólint a javaslatra, amelyet már fel is töltöttek a kormányzati honlapra. Ebből következően vélhetően a tanulmányi ösztöndíjak is emelkedni fognak.

Címkék:
egyetem, megtakarítás, felsőoktatás, ösztöndíj, hallgató, emelés, szociális támogatás,