Netbankos csalás: milliókkal lopták meg az OTP ügyfeleit

MTI2018. szeptember 1. 12:00

Az eddiginél kifinomultabb módszert alkalmaz a netbankolásokra szakosodott csalómaffia, amire egy miskolci, közpénzeket is kezelő egészségügyi társaság feljelentése irányította rá a hatóságok figyelmét - írta szombati számában a Magyar Idők.

A miskolci cég számlájáról, annak tudta nélkül hatmillió forintot utalt el egy netbanki csalómaffia belföldi magánszámlára. A cég feljelentése nyomán egy kis hegyi faluban élő K. Gy.-né számláján tisztázatlan eredetű 590 millió forint nyomait találták meg a rendőrök. A számláról a hatóságnak mindössze négymillió forintot sikerült zárolnia, 586 milliót ugyanis már továbbutaltak, vélhetően a Távol-Keletre. Az asszony nem adott magyarázatot a pénzmozgásra, a nyomozás pedig ismeretlen tettes ellen indult, gyanúsított egyelőre nincs.

A netbankos csalók korábban egy adott bank nevében, eredetinek látszó e-mailben kérték a felhasználók adatait, így a PIN-kódot is "adategyeztetés" címén. Új módszerükkel a cég internetes bankolásakor a csalók a pénzintézet eredeti honlapjával szinte teljesen azonos, úgynevezett függönyoldalt küldtek a társaság munkatársának számítógépére.

Az ügyben az OTP Bank károsultként szintén feljelentést tett. K. Gy.-né nevéhez kapcsolódóan már több megyében érkezett feljelentés különböző csalások gyanúja miatt, így a rendőrség az ügyek egyesítését tervezi - olvasható a Magyar Időkben.

Frissítés (2018.09.02.)
Cikkünk megjelenését követően az alábbi közleményt kaptuk az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályától. A leírtakat változtatás nélkül közöljük:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"- Ez az internetes bankolással kapcsolatos csalási módszer is az ügyfelek figyelmének kijátszásán alapul, nem a banki rendszereket célozza meg.

- Az OTP Bank internet- és mobilbanki rendszerei és szolgáltatásai megfelelnek a legmagasabb biztonsági követelményeknek. Amennyiben ezeket a szolgáltatásokat és az ezekhez szükséges adatokat az ügyfelek rendeltetésszerűen, kellő körültekintéssel használják, a visszaélések megelőzhetőek."

 

Címkék:
csalás, netbank, lopás, internetbank, penzcentrum, adathalászat, otp bank,