A kormány szerint ezért van mélyponton a forint

Portfolio2018. június 28. 11:45

A magyar gazdaság állapota és teljesítménye nem ad okot a forint gyengülésére - mondta Kovács Zoltán, kormányszóvivő csütörtökön egy sajtótájékoztatón. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, "elképzelhető, hogy spekuláció" lehet a forint ellen.

Kovács Zoltánt azt követően kérdezték, hogy a forint tegnap történelmi mélypontra jutott az euróval szemben, ma reggel pedig új történelmi mélypontot ütött, 328-as szint felett. A kormányszóvivő újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, "elképzelhető, hogy spekuláció" lehet a forint ellen. Arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság állapota és teljesítménye nem ad okot a forint gyengülésére.

Július 4-ére várják a parlament költségvetési bizottsága elé Matolcsy György jegybankelnököt - írja az Mfor, ami a bizottság honlapjára feltöltött előzetes napirendben szúrta ki az információt. A Magyar Nemzeti Bank vezetőjétől tájékoztatást várnak a forint gyengüléséről, annak költségvetési hatásairól és az MNB ezzel kapcsolatos terveiről.

A Portfolio elemzői véleménye szerint Kovács Zoltánnak igaza van abban, hogy a magyar gazdaság helyzete (dinamikus növekedés, alacsony költségvetési hiány, többletes folyó fizetési mérleg, csökkenő államadósság és mérséklődő devizaarány) nem indokolják a forint esését, azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenleg szembemegy a nemzetközi trenddel. Az MNB kitart a laza monetáris politikája mellett (mert szerinte az inflációs folyamatok ezt indokolják), ugyanakkor a piac magasabb kamatokat várna el Magyarországon is, hiszen a világ nagy jegybankjai elindultak a szigorítás útján és a régióban is kamatemelés van napirenden. Így a történelmi mélyponton lévő - és egy ideig még ott maradó - magyar kamatszint már nem "csábítja" a befektetőket. Mindez pedig gyengíti a forintot.

A szakértő megjegyzi, a jegybank egyelőre azt gondolja, hogy "döntsön az infláció" abban, hogy neki vagy a piacnak van-e igaza. A probléma, hogy az MNB-nek akár még igaza is lehet abban, hogy a rövidesen 3% fölé ugró infláció stabilizálódik, de ezt a hitelesség érdekében egyrészt a piacnak el kell hinnie, másrészt a kívánt inflációs pályához meg kell találnia a monetáris kondíciók olyan kombinációját, amely a megváltozott világgazdasági környezetben stabilnak bizonyulnak, ellenkező esetben az infláció sem úgy alakul majd, ahogyan azt az MNB most elképzeli.

 

Címkék:
mnb, befektetés, jegybank, forint, megtakarítás, mélypont, befektetők,