Kiderült az igazság a bankszámlákról: a számok nem hazudnak

NapiCsárt2018. június 25. 18:01

Az okostelefonokon és a gyors mobilinterneten keresztül ma már jóval több ember férhet hozzá egy bankszámlához, mint valaha. Világszinten ugyanakkor még mindig 5 felnőttből 1-nek nincsen számlája.

Jelenleg több ember rendelkezik bankszámlával, mint valaha, ami többek között a technológia fejlődésének, a digitalizáció előrehaladtának a következménye. Az okostelefonok világában mostanra jóval könnyebben hozzáférhetünk a banki szolgáltatásokhoz, mint korábban.

Ennek ellenére még mindig rengetegen vannak olyanok, akik nem rendelkeznek bankszámlával. A világ két, leginkább "alulbankolt" országa egyben a világ két legnépesebb országa is: Kína és India - írja a The European Sting. Az 1,7 milliárd, bankszámla nélküli felnőtt emberből 415 millió ebben a két ázsiai országban él.

Loading...

Az ENSZ a gazdasági fejlődés egyik jelentős akadályaként tartja számon a bankszámlához való hozzáférés hiányát, hiszen számla nélkül több millió ember nem tud hitelképessé válni. Ők jobb híján kénytelenek a barátaikhoz, esetleg zálogkölcsönzőhöz fordulni, amennyiben hitelre lenne szükségük.

A digitalizáció azonban több millió ember helyzetét változtatja meg. A Világbank szerint 2011 óta 1,2 milliárd ember jutott bankszámlához, melyből 500 millió az utóbbi 3 évben nyitotta meg első számláját.

Megtévesztő számok

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy rengeteg az inaktív számla. Miközben a bankszámlával rendelkezők aránya jelentős mértékben növekedett az utóbbi években, addig az aktív számlahasználók arányának emelkedése már jóval szerényebb mértékű: a világ népességén belüli arányuk 52-ről mindössze 53 százalékra emelkedett az utóbbi három évben (a számok a 2017 végi állapotokat jelzik). Különösen megtévesztő a helyzet Indiában, ahol a a számlával rendelkezők aránya 2014-től 2017-re 53 százalékról 80 százalékra emelkedett, ugyanakkor csaknem 370 millió indiai rendelkezik inaktív bankszámlával.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarország nem szerepel az összesítésben, így ez alapján nem lehet megmondani, hogy nálunk hány embernek nincsen bankszámlája. A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból azonban kiderül, hogy idén március végén közel 9,5 millió forint, valamint közel 1,1 millió deviza számlát vezettek a hazai pénzforgalmi szolgáltatók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számlákból közel 9,6 millió tartozott természetes személyhez, és valamivel kevesebb mint 1 millió gazdálkodó és egyéb szervezetekhez. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyi ember rendelkezik számlával, hiszen egy ember több számlával is rendelkezhet. Azt ugyanakkor a számok jól érzékeltetik, hogy Magyarországon nem jelent különösebb nehézséget hozzájutni a banki szolgáltatásokhoz.

Számlacsomagot váltanál?

Korábban mi is írtunk róla, hogy hosszabb távon akár még a számlavezetésen is több tízezer forintot spórolhatunk. A különböző bankok ugyanis jelentősen eltérő összegeket kérhetnek el tőlünk számlavezetés címszó alatt, így időnként érdemes körülnézni, hátha találunk olcsóbb, a mi bankolási szokásainkhoz jobban illeszkedő számlacsomagot.

Az érdekesség kedvéért el is végeztünk egy gyors számítást a Pénzcentrum kalkulátorával, hogy lássuk, milyen ajánlatok közül válogathatunk jelenleg. A kalkuláció folyamán egy 150 ezer forintos havi jövedelmet vettünk alapul. Nézzük az ajánlatokat:

  • Gránit Bank: az első évben 4 320 forint a számlavezetés díja, míg a második évtől 6 710 forint,
  • CIB Bank: az első évben 4 320 forint a számlavezetés díja, míg a második évtől 8 220 forint.
  • Sberbank: az első évben 9 830 forint a számlavezetés díja, míg a második évtől 13 180 forint,
  • Budapest Bank: az első évben 12 137 forint a számlavezetés díja, míg a második évtől 6 710 forint.

Címkék:
vásárlás, bankszámla, bankolás, penzcentrum, világbank, számlavezetés,