Megszólalt az MNB: kamu volt, mégsem lesz új forintérme

Nagy Bálint2018. május 9. 14:03

Szomorúan tudatjuk mindazokkal, akik ismerik és szeretik, hogy gyermekkorunk kedvenc mesefigurája, Süsü, a sárkány nem került be az MNB emlékérme-kibocsátási programjába.

Nagyot ment tegnap a Bors cikke a hazai sajtóban, illetve a közösségi oldalakon, miszerint hamarosan "Érmét nyomnak Süsü tiszteletére". A bulvárlapnak elvileg Csukás István árulkodott: "Nagy megtiszteltetés, hogy Süsü pénzérme lesz, ami be is váltható majd. Ebből én azt következtetem ki, hogy a Süsü érmére már megérett a gazdaságunk, és ez jó hír."

Biztos vagyok benne, hogy ez egy olyan döntéshozónak jutott eszébe, aki a mesém születésekor volt gyerek

- fogalmaz a cikkben a nagy mesemondó. Noha a cikk szerint a híres mesefigura megálmodóját alaposan meglepte a hír, amikor megtudta, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) emlékérmét akar Süsü tiszteletére kibocsátani, a Jegybank lapunk számára küldött tájékoztatása szerint

a Süsü emlékérméről szóló információ téves.

"Az MNB minden esetben társadalmi konzultáción kéri ki a nyilvánosság véleményét. Valóban érkezett javaslat egy klasszikus magyar meséket bemutató sorozat indítására, de erről döntés még nem született" - árulta el a Jegybank a Pénzcentrum megkeresésére.

Az MNB május 7-én közzétett közleménye szerint a 2019-es emlékérme-kibocsátási programról szóló nyilvános konzultáció keretében több mint tizenhatezer (tavalyhoz képest 33 százalékkal több) voks érkezett a meghirdetett tematikákra, és számos további témajavaslatot is beküldtek az emlékérmék iránt érdeklődők. 2019-ben két új emlékérme-sorozat debütál, egyiken jellegzetes hazai állat-és növényfajok, másikon híres magyar földrajz- és néprajzkutatók szerepelnek majd.

Borítókép: MTI Fotó/Mónus Márton
Címkék:
pénz, mnb, jegybank, forint, megtakarítás, érme, forintérme,