39 ezer magyar családi pótlékát nyírbálnák meg: kész a tervezet

Pénzcentrum2018. május 2. 13:30

A mai napon az osztrák kormány döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről. A törvénytervezet hivatalos adatok szerint majd 39 ezer magyar gyereket érint.

Korábban a Pénzcentrum isbeszámolt arról, hogy az osztrák kormány árszínvonalhoz kötné az Ausztriában dolgozó külföldiek, nem Ausztriában élő gyerekei után járó családi pótlékot. A tervezet sok vitát váltott ki, sőt az Európai Unió sem nézi jó szemmel. Mindezek ellenére az ügy ma fontos fordulóponthoz ért, ugyanis az osztrák kormány döntött, és törvényjavaslatban fogalmazta meg terveit a családi pótlék árszínvonalhoz kötését illetően - adta hírül az osztrák hírügynökség (APA).

Ezek alapján egy Magyarországon élő gyerek után, akinek nincs testvére, a mostani 172,40 euró helyett csak 93,61 euró járna majd, míg egy görögnek 136,54, míg egy belgának 175,5. Az árszínvonalhoz kötés jól tetten érhető a belga-magyar-görög példaszámításban, ugyanis mint látszik, a belgáknak járó összeg nemhogy csökkenne, hanem nőne. Mindez azért mert Belgiumban még Ausztriánál is drágább az élet, ellenben Magyarországon és Görögországban jóval olcsóbb.

A tervezet várhatóan 2018 második felében kerülnek az osztrák parlament elé, és várhatóan 2019 elejétől élesedne. A változás 132 ezer gyereket érintene Európa szerte, ebből legtöbbet, majd 39 ezret éppen Magyarországon. Hivatalos adatok szerint ugyanis, 2016-ban Ausztria 80 millió euró támogatást utalt csak Magyarországra, úgy hogy a teljes éves kiutalásuk 273 millió volt. 

Címkék:
pénzcentrum.hu, támogatás, megtakarítás, ausztria, családi pótlék 2019,