Megjött a magyarok esze: egyre többen gondolnak a jövőjükre

Pénzcentrum2018. január 30. 16:00

Egy év alatt, több mint 23 százalékkal emelkedett az egyéni befizetések az ország legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztáránál, ahol a befizetések mellett az új belépők száma is növekedett a tavalyi évhez képest. A Pénztár által kezelt vagyon nagysága pedig 2017. december 31-én elérte a 248,5 milliárd forintot.

A nyugdíjpénztári bővülések azt mutatják, hogy egyre népszerűbb az öngondoskodás. Igaz, 2014 óta lassú, de biztos taglétszámbővülés tapasztalható. Ezt támasztja alá, hogy a tavalyi évben összesen 12 000 új belépőt regisztráltak az OTP nyugdíjpénztáránál, így az év végén a legnagyobb hazai nyugdíjpénztár taglétszáma meghaladta a 224 000 főt - írja közleményében az OTP.

Növekvő egyéni hozzájárulások

A nyugdíjpénztárhoz összesen 20,9 milliárd forintnyi befizetés érkezett 2017-ben. Az egyéni hozzájárulások adták a megtakarítások 70 százalékát, 14,5 milliárd forintot, ami 23 százalékos növekedést jelent a tavalyi évben összegyűlt összeghez képest. A kedvezőtlen adókörnyezet ellenére a munkáltatói befizetések is csak kismértékben csökkentek, az összes befizetés mintegy 30 százalékát adták 2017-ben.

Demográfiai jellemzők

Továbbra is Budapestről és az agglomerációs területekről csatlakoznak a legtöbben a Pénztárhoz, az új tagok negyede fővárosi. A nemek aránya kiegyenlített, az átlagéletkor a korábbi adatokhoz hasonlóan 40 év maradt. Az új belépőkre továbbra is a kisebb összegű, rendszeres befizetés jellemző, az általános tagdíjvállalás 6400 forint.

A 2017-es eredmények tükrében elmondható, hogy a magyar lakosság egyre tudatosabb és elkötelezettebb a jövője iránt. Azt tapasztaltuk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a tavaly csatlakozott pénztártagok körében is az egységes havi tagdíjnál magasabb összegű, folyamatos havi befizetések voltak jellemzőek. Emellett a hazai piacon megmaradt az úgynevezett gondoskodó munkáltatói szemlélet, és egyre többen használják az önkéntes nyugdíjpénztárat, mint munkaerő megtartó, lojalitásnövelő eszközt. A trend folytatásához hozzájárulhat a január elsején érvénybe lépett törvény, amely alacsonyabb adókötelezettséget ír elő. Ennek eredményeképp a munkáltatói hozzájárulás adóterhe 43,66 százalékról 40,71-re csökkent

- mondta el Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az nyugdíjpénztár által kezelt összeg nagysága egyébként 14 százalékkal bővült a tavalyi év végi eredményekhez képest, így több mint 248,5 milliárd forintos rekorddal zárta az évet.

Címkék:
pénzcentrum.hu, nyugdij, öngondoskodás, megtakarítás, magánnyugdíjpénztár, nyugdíjpénztár, gondoskodás, otp önkéntes nyugdíj,