76 ezer forintot spórolhatsz a lakástakarékon: mutatjuk, mi kell hozzá

Pénzcentrum2018. január 23. 05:45

Bármilyen meglévő lakáscélunk is legyen, érdemes kihasználni a lakás-takarékpénztárakon keresztül elérhető állami támogatásokat, máskülönben ott hagyjuk az államnál azt az évi több tízezer forintot, amely a befizetéseink után járna. Bár az új szerződések megkötésének elviekben mindegyik pénztárnál viszonylag magas, a szerződéses összeg 1 százalékát kitevő díja van, ezeket gyakorta elengedik valamilyen akció keretében. Az alábbiakban áttekintjük, hogy jelenleg milyen kedvezményeket vehetnek igénybe a most szerződő ügyfelek.

Mind a négy lakás-takarékpénztárnál találhat valamilyen akciót az, aki most szeretne új szerződést kötni. Többnyire a számlanyitási díjat spórolhatjuk meg, de találni olyan szolgáltatót is, amely bónusz kamatot ír jóvá a megtakarításaink után.

Aegon

Három akció közül is választhatunk, amennyiben az Aegonnál kívánjuk megkötni lakástakarékunkat. Az első akció esetében a teljes számlanyitási díjat elengedi a takarékpénztár. Ennek az a feltétele, hogy a lakástakarékunk mellett a lakásbiztosításunk is az Aegonnál legyen. A biztosítás lehet meglévő vagy új is, azonban a lakástakarék teljes időtartama alatt meg kell lennie, továbbá az éves díjának el kell érnie a 25 ezer forintot. További feltétel, hogy a lakástakarék megtakarítási ideje minimum 5 év legyen.

A második akció igénybevételekor is a számlanyitási díjat spórolhatjuk meg. Ennek feltétele, hogy belépünk az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztárba, illetve a befizetett önkéntes pénztári tagdíjnak minden lakástakarék megtakarítási évben el kell érnie a minimál tagdíjat, amely jelenleg 5 ezer forint. A lakástakarékunkat ennek az akciónak az igénybevételéhez is legalább 5 évesre kell megkötnünk.

Úgy is van lehetőségünk megspórolni a számlanyitási díj felét, ha egyéb termékek tekintetében nem szeretnénk elköteleződni. Ehhez szintén meghatározott módozatú, legalább 5 éves megtakarítási idejű lakástakarékra kell szerződnünk. A lakástakarékhoz benyújtott szerződéskötési ajánlaton jelölnünk kell egy akciós kódot, illetve az ajánlaton meg kell adnunk telefonszámunkat és e-mail címünket, melyek a szerződés fennállása alatt közvetlenül elérhetőek. Ezek változása esetén 5 napon belül értesítenünk kell a lakástakarékot.

További feltétel, hogy a betétfizetési, illetve költség és díjfizetési kötelezettségeinknek maradéktalanul eleget teszünk. A szerződést nem módosíthatjuk (csupán a szerződéses összeget emelhetjük, és a kedvezményezettet módosíthatjuk), nem ruházhatjuk át, nem mondhatjuk fel.

Erste

40 ezer forintos wellness ajándék utalványt kapnak azok, akik a Bank360-on keresztül kötnek lakástakarékot az Ersténél. Az akció igénybevételéhez az új ügyfeleknek meghatározott módozatú, havi 20 ezer forintos megtakarítást kell kötniük. Fontos, hogy ezt a kedvezményt az Erste fiókhálózatán keresztül nem, lehet igénybe venni.

Fundamenta

A Fundamenta esetén bónusz kamatokat kaphatunk az új szerződéseink mellé. Ezeket azonban nem igényelheti akárki: a már meglévő szerződéseinknek kell megfelelniük a lakás-takarékpénztár által meghatározott feltételeknek. Az egyik esetben a meglévő, legalább 2 éve fizetett szerződés betéti egyenlegének el kell érnie a szerződéses összeg 10 százalékát. Ha ez, illetve az egyéb feltételek teljesülnek, akkor jogosultak leszünk egy kuponra. Ha ennek a kuponnak a birtokában új szerződést kötünk, akkor az első évben befizetett megtakarításunkra a betéti kamaton felül további 5 százalék bónusz kamatot kapunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ehhez hasonlít a második akció is, ahol korábbi szerződésünk után kaphatunk akciós kupont. Az akció lényege is hasonló: a kuponnal új szerződést köthetünk, majd az új szerződés első megtakarítási évében befizetett megtakarításokra itt is bónusz kamatokat írnak jóvá a számlánkon. Fontos különbség azonban, hogy a bónusz kamat mértéke itt már 10 százalék.

OTP

Az OTP-nél megspórolhatjuk a teljes számlanyitási díjat, amennyiben 14 éven aluli gyerekeink részére nyitunk lakástakarékot. Az akciónak feltétele, hogy a számlanyitásra vonatkozó igényünket online, vagy visszahívás kérésével indítsuk el.

Hűségvállalás esetén a felnőttek esetében is mindössze egy havi betéttel megegyező a számlanyitási díj az OTP által meghatározott termékcsalád esetén. Ha valaki nem szeretne hűséget vállalni, akkor 50 százalékot faraghat le a számlanyitási díjból a meghatározott termékcsalád bizonyos módozatai esetén.

{{BANK360BANNER_LTP}}

Hol szerződjünk?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén összehasonlíthatjuk a négy takarékpénztár ajánlatait: pillanatok alatt átláthatjuk a megtakarítási időszak alatt felhalmozható összegeket, akárcsak az esetlegesen felvett hitelek főbb jellemzőit is.

Példánkban havi 20 ezer forintos megtakarítási összeg és 10 éves megtakarítási időt vettünk alapul. A futamidő végén szeretnénk igénybe venni a lakás-takarékpénztárak által nyújtott lakáshiteleket is. Az ajánlatok a következők:

  • Aegon: 7,6 millió forintos szerződéses összeg mellett 3 135 876 forintot takaríthatunk meg a 10 év alatt. A hitel THM-je 6,70 százalék.
  • Erste: Az ugyancsak 7,6 milliós szerződéses összeg mellett a 10 év alatt megtakarítunk 3 135 660 forintot, míg a felvett hitelünk THM-je 7,32 százalék.
  • Fundamenta: A 7,65 milliós szerződéses összeg mellett 3 135 777 forintot takaríthatunk meg. Bár a megtakarított összeg gyakorlatilag megegyezik a több ajánlatéval, a felvett hitel THM-je jóval kedvezőbb a többinél: mindössze 3,76 százalék.
  • OTP: Az OTP-nél valamelyest kisebb, csupán 7,5 milliós a szerződéses összeg. A megtakarított összeg itt is hasonló, 3 135 000 forint. A hitel THM-je 7,40 százalék.

Címkék:
felújítás, megtakarítás, hitelkiváltás, ltp, lakástakarék, lakás takarékpénztár, lakáscél, otp önkéntes nyugdíj,