Ennyit spórolhatsz, ha lecseréled otthon a villanykörtéket

NapiCsárt2018. január 19. 16:41

Sokan tisztában vannak vele, hogy a modern LED lámpák használatával csökken az energiafelhasználásunk. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mennyivel lesz olcsóbb a villanyszámlánk, ha búcsút mondunk a hagyományos izzóknak?

Európa-szerte sokan döntöttek úgy, hogy búcsút mondanak régi, hagyományos villanykörtéiknek, és lecserélték őket a modern LED lámpákra. Az új lámpák akár 75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, valamint akár 25-ször tovább is bírják. De mit is jelent ez az alacsonyabb energiafelhasználás a gyakorlatban? Mennyivel lesznek olcsóbbak a számlák a LED lámpák használata esetén?

Az Eurostat nemrég kiadott adataiból kiderül, hogy egy hagyományos, 60 Wattos villanykörte 10 Wattos LED lámpára cserélésével Magyarországon évente 5,63 eurót (kb. 1 600 forint) spórolhatunk. Ezzel éppen csak megelőzzük a litvánokat, akik 5,58 eurót őrizhetnek meg ilyen módon. Valamivel többet spórolhatunk a bolgároknál, akik a maguk 4,78 eurós éves megtakarításukkal ebből a szempontból az utolsó helyen állnak az Európai Unióban.

A legtöbbet Németországban és Dániában spórolhatunk: több mint 15 eurót (kb. 4 500 forint) mindkét országban. Szintén 10 euro felett, de már kevesebbet spórolhatnak a belgák, az írek, a spanyolok, a portugálok és az olaszok.

Loading...

Az uniós átlag egyébként 10,21 euro (kb. 3 000 forint). Ennél kevesebbet többnyire a dél- és kelet-európai országokban lehet megtakarítani a hagyományos villanykörte kicserélésével, bár nem csak és kizárólag: az uniós átlag alatt vannak például a svédek, az osztrákok és a franciák is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy kis keresgélés után már pár száz forintért is találhatunk ilyen LED lámpákat. Bár a komolyabb, márkásabb darabokért ennél többet is fizethetünk, ettől függetlenül elmondható, hogy akár éven belül megtérülő beruházásról van szó, hosszú távon pedig pénzt is hoz a családnak, hiszen ahogy fentebb is írtuk, ezeknek a lámpáknak jóval hosszabb az élettartamuk, mint a hagyományos társaiknak.

Címkék:
megtakarítás, led, eurostat, energiafogyasztás, energiafelhasználás,