Így takarít meg a magyar: forintmilliárdok pihennek a bankban

Világgazdaság2018. január 10. 10:00

Közel hatéves csúcsra emelkedett november végére a háztartások betétállománya. Az alig látható kamatok nyomán viszont folyamatosan csökken a lekötött betétek súlya - írja a Világgazdaság.

Csaknem folyamatosan növekszik a háztartások pénzügyi szolgáltatóknál tartott betéteinek állománya. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint november végén 7 708,3 milliárd forintot bíztak rájuk a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek. Ez a szám hat éves csúcsnak minősül és 7,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A tisztán lakossági betétek mennyisége egyébként 7 372,5 milliárd forint november végén, ami 7,15 százalékos éves növekedést jelent.

Loading...

A betétállomány annak ellenére mondható stabilnak, hogy a kamatok meglehetősen csekélyek. 2017 novemberére például 0,34 százalékot ért el az átlagos éves kamatláb a háztartások lekötött forintbetéteinél. Az alacsony kamatlába persze rendesen át is rendezte a lakossági betétek összetételét. MNB-s adatok szerint a lakossági betétek mindössze 34,7 százalékát tartották lekötve november végén, szemben az egy évvel korábbi 41,8 százalékkal. A lekötött betéteken belül egyébként még mindig az éven belüli futamidejűek adják a legnagyobb szeletet, igaz, a november végi, 1618 milliárd forintos állomány 17,5 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál.

Címkék:
mnb, pénzcentrum.hu, betét, kamat, megtakarítás, kifizetés, kamatláb,