Kimerült a családi kassza? Ezzel az 5 lépéssel simán javíthatsz a helyzeten

Pénzcentrum2018. január 9. 16:43

Az év végi ünnepek bizony jócskán kikezdhették a családi pénztárcát. Éppen ezért nem árt már most haditervet készíteni, hogy miként orvosoljuk az anyagilag kissé nehezen induló újév pénzügyi nehézségeit. A most következő öt lépés ebben lesz a segítségedre.


Hiába indul sok családnál kissé nehézkesen anyagilag az újév, nem kell egyből fejest ugrani a pénzügyi változtatások súlyos döntéseibe, az ráér a kezdeti lépések megtétele után. Az első és legfontosabb, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy mi történik a bankszámlánkon, milyen biztosításaink vannak, pontosan mennyit költünk havonta, hogyan alakulnak a rezsiszámlák. Ha ezeket mind rendszereztük, akkor nézhetünk szét jobban a tágabb pénzügyi lehetőségek között.

1. A papírtemető felszámolása

Sokan nem rendelkeznek háztartásukban olyan hellyel, ahol biztonságosan és rendszerezetten gyűjteni tudnánk a számlákat, nyilatkozatokat, kulcsfontosságú pénzügyi dokumentumokat. Ezek sokszor fiókokban, az asztalon vagy legrosszabb esetben az ágy alatt kapnak helyet, megfosztva így az embert attól, hogy pontosan kiértékelhesse anyagi helyzetét. A hiányosan rendelkézsre álló dokumentumok következménye pedig az, hogy az illető

nem tud azok alapján megtakarítási célokat kitűzni vagy jobb ajánlatokat elérni szolgáltatójánál.

Az első lépés tehát a rendszerezés, minden olyan pénzügyileg fontos irat összegereblyézése, ami hatással lehet az újévi kiadásokk kordában tartására. Mindezt úgy, hogy a fölöslegessé vált papírszemét minél hamarabb kerüljön ki a kukába.

2. Dobozolás

Ha minden iratot összeszedtünk, jöhet azok különgyűjtése, szortírozása, dobozolása. A dobozoknak nagyjából ezeket kell rendszerűen tartalmazni:

  • bankigazolások (ha nem online),
  • betét, - illetve hitelkártya igazolások,
  • hitelszerződések, jelzálog kimutatások,
  • biztosítási szerződések (lakás, autó, utazás, nyugdíj, stb.),
  • rezsiszámlák (rendezett, még nem rendezettek külön).

A legegyszerűbb, ha a kategóriák mentén különböző színű dossziékat használunk, és ezekbe helyezzük el a kimutatásokat, szerződéseket, igazolásokat. Figyeljünk arra is, hogy mindig a legfrissebb dokumentumok legyenek legfelül.

3. Fontos dátumok feljegyzése

Fontos, hogy mindig képben legyünk a legfontosabb teendőinkkel, egyes időpontok elmulasztása ugyanis sokba kerülhet. Éppen ezért célszerű vagy hagyományos, papír alapú naptárban vagy a laptopunkon, telefonunkon feljegyezni a legfontosabb eseményeket az évben. Igen, a távolinak tűnőeket is! Feljegyzésre kerülhetnek például a következők:

  • biztosítás megújítási határidők,
  • hiteltörlesztések, kiváltás időpontja,
  • az általányban fizetett rezsi költségek összege,
  • mobil előfizetések havi díjbeszedése,
  • gépjármű kötelező szervízelésének ideje,
  • bónuszként pedig mehet a születésnapok, nyaralások, egyéb különleges alkalmak.

Ha mindezt megteszed, akkor nagyjából uralni fogod magad körül a 2018-as anyagi évet. Nem kell tehát azon aggódnod, hogy valami fontosat elfelejtesz. Továbbá a hirtelen bekövetkező kiadások, változások sem fognak olyan vártalanul érni, hogy azt sem tudd, hol ál a fejed.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4.  A 2018-as pénzügyi célok kitűzése

Ha az egyik újévi fogadalmad az volt, hogy jobban odafigyelsz az anyagiakra, akkor egy célokból és nagyratörő tervekből álló cselekvési terv csak az előnyödre válhat. Cél lehet

a hitelkiváltás, a végtörlesztés, a megtakarítások rendszeressé tétele, befektetési alaptőke létrehozása, nyugdíjbiztosítás vagy lakástakarék indítása.

Bármelyik is legyen ezek közül, fontos, hogy minden nap a szemünk előtt lebegjen az elhatározásunk. Éppen ezért nem árt folyamatosan nyomon követni a pénzügyi híreket, képben lenni a lehetőségekkel és odafigyelni a határokra.

5. Csak lazán

Elsőre, bár a terv végrehajtása kimerítőnek tűnhet, de mindenképpen megéri belevágni. Főleg azért, mert ha az első igazán nehéz lépések megvannak, onnantól már csak karban kell tartani a kiépített rendszert. Persze ez ne nemtörődömséget jelentsen, hanem puszta megnyugvást. Ha minden lépéssel megvagyunk, néhány napon belül már látni fogjuk az anyagi rendszerezés jótékony hatását.

(Mirror)

Címkék:
pénzcentrum.hu, megtakarítás, anyagiak, összegyűjtés,