Panelből is lehet luxuslakás: erre spórolnak a magyarok

Pénzcentrum2017. október 31. 18:03

Idősek a hazai ingatlanok, több mint felük ugyanis 31 évnél régebben épült, így nem meglepő, hogy közel háromnegyedüket már felújították korábban, minden második ingatlantulajdonos pedig tervez hasonló munkálatokat a következő 1-2 évben. Az emberek többsége a megtakarított pénzből fedezi a kiadásokat, de sokan vannak, akik inkább hitelt vesznek fel.

Kevesen élnek újépítésű lakásban, a magyarok többsége idősebb ingatlanban él, nem csoda, hogy sokan szeretnék felújítani otthonukat. Legtöbbször a festésre, mázolásra van szükség, a felújítást azonban csak az emberek fele bízza szakemberre - ez derül ki a Budapest Bank felmérésből.

A válaszadók több mint fele (56%) családi házban él, 21 százalékuk panellakásban, 17 százalékuk pedig téglaépítésű társasházban. Elmondható, hogy idősek a hazai ingatlanok: a megkérdezettek 55 százaléka ugyanis 30 évnél idősebb épületben lakik, ezen belül ötödük (19%) pedig 50 évnél is régebbiben, így sokuk esetében lehet esedékes a felújítás. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók mintegy háromnegyedénél (72%) már voltak korábban ilyen munkálatok, amelyek a családi házak esetében nagyobb arányban és többször fordultak elő, míg a nem panel társasházak esetében kiemelkedően sok (közel 40%) még soha nem esett át felújításon, holott ezeknek az ingatlanoknak a 26 százaléka fél évszázadnál is régebben épült.


Finanszírozást keresel? APénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Mindezek nyomán nem meglepő, hogy a felmérésben résztvevő lakástulajdonosok közel fele (45%) már a következő 1-2 év során tervez valamilyen felújítást az ingatlanában, harmaduk (29%) pedig arra számít, hogy egy éven túl fog hozzá a munkálatokhoz. Érdekes, hogy akik korábban nem újították fel a lakásukat, nem is nagyon tervezik azt, ami vélhetően annak tudható be, hogy a korábbi eltántorító okok (pl. forrás, erőforrás vagy igény hiánya) még mindig fennállnak.

A 2 éven belül felújítást tervezők többsége 3 hónapnál rövidebb időtartamú felújításra számít: 54 százalék maximum 4 hétig tartó munkálatokkal tervez, míg 22 százalék inkább 1-3 hónappal számol.

A válaszadók háromnegyede (73%) festést, mázolást is tervez, ami azért áll ilyen magas arányban az első helyen, mert önállóan is és számos felújítási munka vonzataként egyaránt elkerülhetetlenné válik. A második helyen 36 százalékkal a vizesblokkok és konyha felújítása szerepel, míg alig lemaradva, 35 százalékkal a nyílászárók cseréje áll a képzeletbeli dobogó legalsó fokán.

Felújítanál, korszerűsítenél, esetleg előtörlesztenél de nincs elég megtakarításod? A Pénzcentrum LTP kalkulátorával a legjobb lakás-takarékpénztári ajánlatokat hasonlítsd össze. Hívd le a busás állami támogatást, és kerülj egy lépéssel közelebb álmaid otthonához!

A megkérdezett felújítók közel fele (46%) várhatóan szakembert bíz majd meg a munka elvégzésével, majdnem ugyanennyien (45%) azonban a "csináld magad" módszert választják - arányuk elsősorban a 18-29 éves korosztály esetében kiemelkedő, talán a Do It Yourself, vagyis "csináld magad" mozgalom népszerűségének is köszönhetően. Mindeközben megfigyelhető, hogy az 50 év feletti korosztály sokkal jobban megbízik a szakemberek munkájában: 62 százalékuk elsősorban rájuk bízná a feladatot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokan túl vannak már a munkálatokon

A válaszadók harmada nem tervez a közeljövőben felújítást, amit indokolhat, hogy az elmúlt öt évben több mint felük (54%) már végzett hasonló munkálatokat otthonában. Ennek időtartama változó volt, jellemzően 1-2 hét (37%), a leggyakoribb feladat pedig ekkor is a festés, mázolás volt (74%). Változás a tervezőkhöz képest, hogy a második helyen, a megkérdezettek több mint harmadánál (37%) a padlócsere, padlófelújítás és burkolás állt a második helyen, míg a nyílászárók cseréje ezúttal is a harmadik helyen szerepel a maga 35 százalékával.

Miből telik erre?

A munkálatokat tervezők 45 százaléka mondta, hogy elsősorban a kifejezetten erre a célra megtakarított pénzéből finanszírozza a munkálatokat, míg 30 százalék várhatóan az aktuális havi jövedelmét is felhasználja. A magyar ingatlantulajdonosok közel ötöde hitelt is igénybe venne: azok közül, akik még csak tervezik a felújítást, 17 százalék említette, hogy felvesz majd valamilyen kölcsönt.

 

Címkék:
hitel, lakásfelújítás, megtakarítás, korszerűsítés,