Rengeteg a jófej magyar: ennyien adományoznak közülünk

Pénzcentrum2017. október 23. 19:00

A magyarok háromnegyede adományozott az elmúlt évben, ami nemzetközi összevetésben is jó arány. A civilszervezetek támogatásakor a megkérdezettek szerint döntő szempont a szimpátia és maga a kérés, hogy adományozzunk, míg az elmúlt évek közéleti vitáinak az adakozási kedvre nincs érdemi hatása.

Pénzbeli támogatás, tárgyi adomány, önkéntes munka, véradás - az adományozási szokásairól telefonon megkérdezett 1000 fős minta 77 százaléka jótékonykodott az elmúlt évben valamilyen módon. A válaszadók többsége (51%) pénzt adott jótékony célra, legnagyobb arányban alapítványok, egyesületek javára, szorosan a második helyen magánszemélyek, hajléktalanok, kéregetők állnak. Utóbbiak gyakrabban, de kevesebbet kapnak az adományozóktól - derül ki a Human Dialog és az Emocionális Marketing friss, reprezentatív felméréséből.

A 77 százalék jó aránynak számít, főleg úgy, hogy a 2016-os, ehhez hasonló ausztriai felmérésben 71 százalék volt az osztrák adományozók aránya. A szervezet a tavalyi szja 1 százalék felajánlási motivációik tavalyi felmérése után, idén az adományozási szokásokat vizsgálta, fókuszba helyezve a civil szervezetek magánszemélyek általi pénzadományait.

A kutatási projekt sok előfeltevést igazolt. Ilyenek például, hogy a tipikus adományozó jól szituált, városlakó, az idősebb korosztályból kerül ki. Pénzbeli adományt évente 2-3 alkalommal ad, elsősorban a szimpátia befolyásolja döntésében, az 1 százalék felajánláshoz hasonlóan

itt is kiemelkedő a beteg gyermekekről gondoskodó alapítványok népszerűsége.

Meglepetéssel szolgálhat, hogy a potenciális adományozók várják a megkereséseket. Sőt saját bevallásuk szerint jellemzően kérésre adományoznak, legszimpatikusabb nekik, ha ez postai levélben történik. Ugyancsak jótékony hatással bír, a bizalmat erősíti, ha a civilek elszámolnak a támogatással és utólag tájékoztatást adnak az adományok felhasználásról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendszeres adományozók kisebbségben vannak, ami azt jelenti, hogy az alkalmi jótékonykodás a jellemző. A magyarok döntő többsége mégsem érzi az adományozást szezonális tevékenységnek, még ha a karácsonyi időszak jótékonyan hat is az adakozási hajlandóságra.

Ellenben a civilszervezetek társadalmi hatásait és szerepét övező közéleti viták a megkérdezettek szerint nincsenek befolyással adományozási döntéseikre. 54 százalékukat hidegen hagyja a téma, sőt 25 százalékuk nem is hallott a vitákról. A civilszervezetek megítélése árnyaltabb ennél, a legtöbben úgy vélik, a több tízezer alapítvány és egyesület között érdemeik függvényében bőséggel akadnak támogatásra méltóak is.

Loading...

Címkék:
gyerekek, pénzcentrum.hu, megtakarítás, jótékonyság, magyarok, jótékonykodás,