Erre kuporgatják millióikat a hazai gazdagok: megszólalt a bank

Pénzcentrum2017. augusztus 7. 13:00

Eljött az ideje a pihenésnek és az autócserének a hazai befektetők körében. Habár továbbra is az általános tartalék a legfontosabb megtakarítási cél, egyre többen gyűjtenek utazásra, illetve lakás- és autóvásárlásra is. Befektetési ügyekben egyértelműen a személyes tanácsadásé a főszerep, egyre nagyobb szerep jut azonban az online csatornáknak is - derül ki egy hazai bank prémium lakossági befektetők körében készült felméréséből.

A K&H felmérést készített arról, milyen megtakarítási célokat tűznek ki maguk elé a hazai prémium, azaz az átlagnál magasabb megtakarítással rendelkező magánbefektetők. Ez alapján a top 3 megtakarítási cél az általános tartalék, a gyermekek jövőjének támogatása és a nyugdíjas évek biztonsága egy éve stabilan tartja vezető helyét. A megtakarítók körében azonban egyre többen terveznek pihenést és autóvásárlást is félre tett pénzükből. A felmérés mostani eredménye szerint ugyanis több, mint kétszer annyian gyűjtenek utazásra (24%) és autóvásárlásra (10%), mint egy évvel ezelőtt. Emellett a lakásvásárlásra vagy felújításra is egyre többen fókuszálnak, hiszen egy év alatt 14 százalék helyett már 21 százalék jelölte meg ezt is megtakarítási célként.

Minden esetben azt javasoljuk a befektetőknek, hogy tűzzenek ki maguknak egy vagy akár több megtakarítási célt, hiszen így jobban lehet látni a vállalható kockázatot és a cél eléréséhez szükséges befektetési időtávot. Ennek mentén tudjuk ugyanis kialakítani a befektetési stratégiát, amely alapján az egyedi portfólió összetétel meghatározható

- mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Kire hallgatunk? 

A felmérésben megkérdezett prémium befektetők válaszai arra is rávilágítanak, hogy döntő többségük továbbra is a személyes kapcsolat révén tájékozódik a befektetési lehetőségekről. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azonban az online elérhető  információk is. A válaszok alapján ugyanis az látható, hogy befektetési kérdésekben a megtakarítók túlnyomó többségének (81%) a banki tanácsadók a legmeghatározóbbak, hozzájuk fordulnak leginkább iránymutatásért. Ezt követően az interneten (55%) és a szakmai előadásokon tájékozódnak a befektetők, de egyre jelentősebb részt képviselnek az online hírlevelek is. Az utóbbit használó befektetők tábora ugyanis 20 százalékról 27 százalékra nőtt egy év alatt.

Címkék:
pénz, bank, megtakarítás, tartalék, tanács, taníttatás,