Quaestor-botrány: pénzt követelnek a károsultaktól

hvg.hu2017. augusztus 4. 10:04

Akár több tízezer forintot is fizetniük kellene a Quaestor-kötvényeseknek azért, hogy a brókercég felszámolója kiadja nekik a papírjaikat, amik nem érnek semmit - írja a Hvg.


Két és fél évvel a Quaestor-csoport robbanásszerű bedőlése után eljött a pillanat, hogy brókercég kiadja a létező Quaestor-kötvényeket a tulajdonosaiknak. Csakhogy a jegybank alá tartozó Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) leveléből kiderül, hogy fizetniük kell a transzferért, azaz a papírok áthelyeztetéséért egy másik brókercéghez.

Érdekes módon ma is a Quaestor Értékpapír bezárása előtti díjszabás érvényes - e szerint a transzfer ötezer forintba kerül. Mivel az ügyfelek annak idején több kötvénysorozatból is bevásároltak, akad, akinek több tízezer forintjába fájna a művelet. A dilemma tízezernyi tanácstalan ügyfelet érint, az összes Quaestor-kötvényes harmadát. Azokat, akik nem kaptak kártalanítást a speciális, vagy nem kértek belőle.

Egyelőre semmiféle joghátrány nem éri azt az ügyfelet, aki nem transzferáltatja a kötvényét, a tulajdonosi státuszát változatlanul nyilvántartják. Mindaddig, amíg meg nem szűnik a kötvényeket kibocsátó vállalat, a Quaestor Hrurira, mert azzal megszűnnek a kötvények is. A jelek szerint viszont ez hamarosan bekövetkezhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hogy miért érdemes mégis kifizetni a transzferdíjat?  A befektetők egy részének, azoknak, akik az államot perlik, mert felelősnek tartják a nekik okozott kárért, viszont érdemes megfontolnia, hogy mégis fizet. Egyikük ügyvédje szerint a perben jól jöhet, ha a befektető igazolni tudja, mindent elkövetett a pozíciója megőrzéséért - írja a Hvg.

 

Címkék:
megtakarítás, kárrendezés, piramisjáték, kötvény, penzcentrum, quaestor, quaestor botrány,