Nagy változás jön a magyar bankokban: megváltozhat az életünk

Pénzcentrum2017. június 20. 14:30

Változnak a jogszabályok és folyamatosan fejlődik a technológia. De milyen újításokkal készülnek a bankok? Már nincs messze az az idő, amikor szinte minden banki tranzakciót online is elintézhetünk.

A hamarosan életbelépő törvényi szabályozások alapján a nemzetközi gyakorlattal összhangban, a megfelelő feltételek teljesülése esetén a bankoknál akár online, vagyis személyes megjelenés nélkül is megtörténhet az ügyfelek azonosítása. Ez a törvénymódosítás számos lehetőséget nyit meg a pénzintézetek előtt, ennek kapcsán pedig most utánajártunk annak, vajon milyen digitális újdonságokkal készülnek a bankok és mi az, ami már most is elérhető egy-egy intézménynél.

Számunkra, az új törvénymódosítás lehetőséget jelent arra, hogy eljuttassuk kedvezményes elektronikus szolgáltatásainkat bárkihez. A kezdetektől olyan szolgáltatásokat fejlesztünk, amik a teljeskörű online kiszolgálás előfutárai

- fogalmazott sejtelmesen Gáborjáni Szabó Ákos, a GRÁNIT Bank IT ügyvezető igazgatója.

KATTINTS! Jön az azonnali utalás: versenytársat kapnak a magyar bankkártyák

A CIB Banknál szintén nagy hangsúlyt fektetnek a digitális banki megoldások fejlesztésére, elmondásuk szerint a jogszabályi változás és a piacon elérhető technológiák arra adnak lehetőséget, új innovatív pénzügyi megoldásokat dolgozzanak ki.

Célunk, hogy bizonyos banki termékeket teljesen digitálisan, fióklátogatás szükségessége nélkül elérhetővé tegyünk, igényléstől a szerződésaláírásig. Ez azt jelenti, hogy könnyen kezelhető felületen, bármikor, bárhonnan, rövidebb átfutási idővel, digitálisan lehet majd például folyószámlát nyitni, illetve fedezetlen hiteleket igényelni új ügyfeleknek is

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a CIB Bank.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi az, ami már most is elérhető?

  • Már több pénzintézetnél, de például az MKB Bank mobilbankjában lehetőségünk van akár az ujjlenyomatos azonosításra. Vagyis abban az estben, ha a készülékünk támogatja ezt a funkciót, akkor már ujjlenyomatos azonosítással is beléphetünk a mobilbankunkba.
  • Többek között a K&H Banknál is létezik már olyan távbank szolgáltatás, amelynek segítségével otthon a kanapén ülve kérhetünk tanácsot a bank dolgozóitól egy videohívás segítségével.  A bank elmondása szerint csak tavaly 30 ezren vették már igénybe ezt a szolgáltatást és a legtöbben lakáshitel és személyi kölcsön igényléséhez kértek tanácsot. A távbankárok által végzett hitelminősítéssel akár 1-2 fióklátogatás is megspórolható.

    Az eddigi tapasztalatok szerint főként a nagyvárosokban élő ügyfelek vették igénybe a távbankári szolgáltatást, de egyre többen jelentkeznek kisebb településekről, akiknek hosszabb időbe telne egy-egy bankfiók felkeresése

- válaszolta megkeresésünkre a K&H Bank.

  • A Gránit Bank alkalmasában pedig találkozhatunk az úgynevezett "lock" funkcióval, amelynek segítségével a bankkártyánkat ideiglenesen zárolni tudjuk és tetszőleges időpontban újra aktiválhatjuk is. Ez különösen egy külföldi kiruccanás esetében jöhet jól.
  • A CIB Bank applikációjában a közelmúltban jelent meg a Dayposit, amely tulajdonképpen egy virtuális persely segítségével ösztönöz minket a kisebb összegek megtakarítására. A funkció révén száz és ötezer forint közötti címleteket tudunk átvezetni saját számláinkról, akár napi rendszerességgel.
  • Az OTP netbankjában már fél óra alatt is kaphatunk hitelt, idén ősztől pedig várhatóan a nem OTP-s ügyfelek számára is elérhetővé teszik majd ezt a gyors ügyintézést. De érdekességnek számít a pénzintézetnél a digitális aláírópad is. A rendszer egyedülálló módon egy hagyományos kézi aláírásból állít elő egy rendkívül biztonságos elektronikus aláírást, amely megfelel a legszigorúbb jogszabályi követelményeknek is. Az aláírásokat egy szerver kezeli, azokhoz a bank alkalmazottai nem férnek hozzá és a banki környezetből sem kerülnek ki. Az elektronikusan aláírt dokumentumok hiteles példányát a bankszámlánkhoz tartozó OTPdirekt internetbanki felületen érhetjük el.
Loading...

 

Címkék:
digitalizáció, bank, megtakarítás, változás, újdonság,