Félsz, hogy nem lesz nyugdíjad? Legalább ezt a pénzt kellene félretenned

Pénzcentrum2017. január 18. 19:04

Felvilágosító kampány indul az idős korra megtakarítás fokozásának érdekében. Ahhoz, hogy ne legyünk bajban nyugdíjas éveinkben, már napi néhány száz forint ot is elég lenne félretenni naponta.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) és az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) között most kezdődött együttműködés fő célja, hogy a két fél a munkavállalókat és a pénztárakat kölcsönösen érintő fontosabb információkat megossza, illetve mindkét fél által felvállalt üzenetek, mint például az öngondoskodás jelentősége kapcsán folyó kommunikációban egymást támogassák.

Kimutatták, hogy évről-évre növekszik a pénztártagok által egyénileg félretett összeg, bár sokan még mindig csak munkáltatói hozzájárulásból finanszírozzák egészségmegőrzést, vagy jövőjük megalapozását.

Aggódva figyeltük azokat a híreket, amelyek azt mutatták, hogy több munkáltató, a változó adókörnyezet miatt fékezi eddigi munkáltatói befizetéseket. Egy ilyen támogatás kiesése ideális esetben nem szabadna, hogy visszavesse az öngondoskodást, így egyrészt abban bízunk, hogy a munkáltatók a jövőben is támogatják majd a dolgozókat, másrészt arra szeretnénk bíztatni minden munkavállalót, hogy egyénileg is takarékoskodjon, gyűjtsön egészségre, nyugdíjra

- mondta el az ÖPOSZ elnöke Dr. Kravalik Gábor.

A legfontosabb előny, hogy a pénztári megtakarítások teljes körű megoldást biztosítanak az emberek számára az öngondoskodásban. A pénztári tagság nem csupán 20 százalékos, akár 150 ezer forint adókedvezménnyel támogatott, de mind az egészségpénztárak, mind az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében alacsony havi költség mellett fenntartható, a megtakarítás rugalmasan egyéni élethelyzethez igazítható. Az elkészült kutatások szerint ráadásul a munkavállalók számára fontosak a pénztári megoldások és ezek által elérhető célok, és előszeretettel választanák ezeket, ha lehetőségük van rá.

Kevesen tudják, de pályakezdőként napi 2-300 forinttal az adóvisszatérítés, az elmúlt években is igen kiváló hozamok és a kamatos kamat hatására már stabil nyugdíjkiegésztést lehet összegyűjteni még a kezdeti összeg növelése nélkül is, aki pedig él a pénztárak rugalmasságával és élethelyzetéhez igazítja a félretett összegeket, az még többet gyűjthet jövőjére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tízből nyolcan tisztában vannak azzal, hogy csak az után az összeg után kapnak nyugdíjat, ami után járulékfizetés is történt, azaz értik, hogy

a 2017. évtől bevezetett "készpénz-cafetéria" a nyugdíjalapjukat nem növeli.

A munkavállalók többsége ráadásul félretenne nyugdíjcélra, ha plusz forráshoz jutna. A "készpénz-cafetéria" önkéntes pénztári felhasználása így egyszerre teremt lehetőséget a takarékosság alapját megadni, és a nyugdíj-kiegészítést, egészségügyi biztonságot megalapozni.

Címkék:
nyugdij, öngondoskodás, megtakarítás, önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, pénztár, nyugdíjalap,