Ugye nincs pénzed a Hársfa Goldnál vagy a Széfbanknál?

Pénzcentrum2016. december 2. 12:05

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a Hársfa Gold Szolgáltató Kft.-nek és a Széfbank Kft.-nek, hogy jogosulatlanul bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött - így különösen letéti- és széfszolgáltatási - tevékenységet végezzenek. Az MNB piacfelügyeleti eljárásokat folytat a társaságoknál.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított az értékmegőrző szolgáltatását Budapest belvárosában nyújtó Hársfa Gold Szolgáltató Kft., illetve a szintén fővárosi székhelyű Széfbank Kft. tevékenységének áttekintésére. Az eljárások azt kívánják megállapítani, hogy a társaságok végeznek/végeztek-e üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerinti pénzügyi szolgáltatási - különösen letéti szolgáltatás, széfszolgáltatási - tevékenységet.

A jogszabály szerint üzletszerű letéti szolgáltatási és széfszolgáltatási tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény (hitelintézet és pénzügyi vállalkozás) végezhet. Az MNB nyilvántartásaiban azonban e társaságok nem szerepelnek, ugyanakkor a beszerzett információk alapján feltehetően engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végeznek.

A jegybank ezért ma közzétett végzéseiben - törvényi felhatalmazásával élve -, ügyfélvédelmi okokból a társaságoknak azonnali hatállyal megtiltotta, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek.

A Hpt. szerint széfszolgáltatásnak minősül az ügyfél számára megállapodás alapján állandóan őrzött helyiségben széf rendelkezésre bocsátása, amelyben az ügyfél maga helyezi el és veszi ki értékeit. E klasszikus banki tevékenységet a pénzügyi intézmények önálló főszolgáltatásként, fokozott biztonsági követelmények betartásával végezhetik. Egyéb intézmények (pl. szálloda, színház, fürdő, pályaudvar) - Polgári Törvénykönyvben szabályozott - értékmegőrző szolgáltatása viszont járulékos jellegű, az adott cég más jellegű főszolgáltatását igénybevevő ügyfelek kisebb értékű használati tárgyainak (egyszerűbb biztonsági megoldásokkal történő) elhelyezésére irányulhat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az engedély nélküli széfszolgáltatást nyújtó cégek ugyanakkor az ügyfelekben hamisan alakítanak ki biztonságérzetet. E társaságok ugyanis a jegybanki engedély megszerzéséhez szükséges fokozott biztonságú szigorú személyi, tárgyi és informatikai feltételeknek jellemzően nem felelnek meg.

Az MNB közzétett végzései semmilyen formában nem érintik a társaságok által rendelkezésre bocsátott széfben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárásait határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.

Címkék:
mnb, jegybank, megtakarítás, széfbank,