Milyen ingatlan a jó befektetés?

Pénzcentrum2016. augusztus 16. 14:34

Még mindig érdemes ingatlanba fektetni annak a pénzét, aki jobb hozamot szeretne elérni, mint amit a banki kamatokkal lehetséges. Az viszont nem mindegy, hogy milyen típusú, és elhelyezkedésű lakásba invesztálsz.

Jelenleg nem olcsók ugyan az ingatlanok Budapesten, a bérlakások iránti óriási kereslet miatt azonban talán még mindig érdemes ingatlanba fektetned a pénzedet, ha a banki betétek helyett valami jobb lehetőséget keresel, esetleg a jövőre nézve félig-meddig konkrét terveid is vannak - írja közleményében a Balla Ingatlan.

Garzonoktól a háromszobásig

Jó befektetésnek most az egy-, két- és háromszobás ingatlanok számítanak, vagyis a nappali, illetve a plusz egy vagy két hálószobás elrendezés - mondta Nagy Csaba, aki a Balla Ingatlanirodáknál a dél-budai régió szakmai vezetője. Ezek jó vételt jelentenek befektetésnek, saját célra, valamint kifejezetten bérbeadásra is. És mindez érvényes az újépítésűekre, újszerűekre, tégla és panellakásokra is.

A pesti kerületekben ugyanakkor a másfél-kétszobás lakásokat kedvelik leginkább a befektetők, azon belül is a különnyíló szobás lakásokat

- jelezte Hart Erzsébet, a Balla Ingatlanirodák VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője. A szakértő szerint a nagyobb lakásokra, tehát a háromszobásokra kisebb igény mutatkozik.

A belső kerületekben a befektetők kifejezetten a kis lakásokat, tehát az egyszobás garzonokat keresik. Ennek szerinte az az oka, hogy olyan ingatlanhoz szeretnének hozzájutni, melyet a most népszerű, rövid távú bérbeadásban jól tudnak hasznosítani. Ugyanakkor a befektetők a nagyon nagyméretű lakásokat is megveszik, ha mélyen ár alatt találnak ajánlatokat. Ezekben a lakásokban négy-öt szobát átalakítanak hálószobákká, így próbálva kihasználni a méretben rejlő lehetőségeket.

Kell a jó közlekedés is

Ha egy befektető kiadásra vásárol lakást, akkor leginkább a jó közlekedés az, ami megkönnyíti számára azt, hogy bérbe adja ingatlanát - hívta fel a figyelmet Hart Erzsébet. Emellett természetesen az is számít, hogy milyen a környék állapota, azaz milyen utcákon, milyen emberekkel találkozva jutunk el a közeli metró- vagy villamosmegállóig. Jó közlekedés alatt azt értjük, hogy közel van egy metrómegálló, esetleg még az is belefér, hogy egy másik tömegközlekedési eszközzel gyorsan elérhető ez a metrómegálló - tette hozzá az ingatlanközvetítő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Erős a jelenléte a piacon annak a befektetői rétegnek, mely megpróbál a felkapott belső lokációkban ingatlant vásárolni. Ez a belváros esetében alapvetően a VII. kerületi “bulinegyedet" és környékét jelenti, miközben az V. kerületben - annak minden részén - folyamatosan erős a kereslet.

Az egyetemek közelében jóval magasabb áron adhatók ki a lakások, tehát érdemesebb ilyen környéken befektetésre ingatlant vásárolni. Ugyanakkor az is igaz, hogy 

jelenleg a bérlakápiacon szinte minden típusú lakásra nagy a kereslet, hiszen hiány van belőlük, különösen most, augusztusban, miután közzétették a felvételi ponthatárokat.

Célkeresztben az újépítésűek

Szerinte most minden épülő vagy már felépült újépítésű lakás jó befektetésnek számít, akár kiadásban gondolkodunk, akár későbbi eladásban. Véleménye szerint az újépítésű lakások igazán értékállók, kevés bennük a rizikó, a legkisebb mértékben sem kockáztatja a bukást az, aki most ilyen újépítésű ingatlanba teszi a pénzét - mondta Tóth Viktória a Balla Ingatlanirodák XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Címkék:
befektetés, lakás, ingatlan, lakáspiac,